Od Tokija do Londona: Pogledajte kako protestuju zaposleni u Guglu

Ovo je najnovija reakcija na eksploataciju žena od strane muškaraca koji su im nadređeni u poslovnom okruženju, svijetu zabave i politici. U Silicijumskoj dolini žene takođe postaju nezadovoljne zbog dominacije muškaraca u radnoj snazi tehnološke industrije
63 pregleda 1 komentar(a)
Zaposleni u Guglu, protest, Foto: Reuters
Zaposleni u Guglu, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2018. 14:21h

Stotine inženjera i drugih zaposlenih u američkom internet gigantu Guglu širom svijeta obustavili su ili će obustaviti danas rad iz protesta zbog popustljivog pristupa kompanije prema direktorima firme osumnjičenim za seksualno uznemiravanje.

Ovo je najnovija reakcija na eksploataciju žena od strane muškaraca koji su im nadređeni u poslovnom okruženju, svijetu zabave i politici. U Silicijumskoj dolini žene takođe postaju nezadovoljne zbog dominacije muškaraca u radnoj snazi tehnološke industrije.

JWPlayer video mesto

Zaposleni u Guglu su obustavili rad iz protesta u kancelarijama kompanije od Tokija i Singapura do Londona i Dablina, a to će uraditi i u SAD.

Protest u Guglu pod naslovom "Obustava rada za pravu promjenu" događa se nedjelju dana pošto je list Njujork tajms objavio priču o navodima seksualnog uznemiravanja upućenim kreatoru Guglovog Android softvera Endiju Rubinu.

U izvještaju se navodi da je Rubin dobio otpremninu od 90 miliona dolara 2014. godine iako je kompanija Gugl zaključila da su navodi o seksualnom uznemiravanju protiv njega bili vjerodostojni.

Rubin je u Tviter poruci rekao da je izvještaj Njujork tajmsa netačan i demantovao te navode.

U istom izvještaju oktriveni su navodi o seksualnom uzmemiravanju drugih direktora kompanije Gugl. Među njima je Ričard DeVol koji je ostao u Guglu pošto su se protiv njega pojavili navodi prije nekoliko godina ali je on podnio ostavku u utorak bez optremnine, potvrdila je juče kompanija.

Generalni direktor Gugla, Sundar Pičai izvinio se zbog ranijih akcija kompanije u imejl poruci poslatoj zaposlenima u utorak. On je rekao da je posvećen tome da se u kompaniji ostvaruje napredak po tom pitanju.

U imejlu prošle nedjelje Pičaj i Ajlin Noton, kadrovska direktorka nastojali su da daju uvjerenja zaposlenima da kompanija djeluje po pitanju seksualnog uznemiravanja od odlaska Rubina prije četiri godine.

Oni su između ostalog tada otkrili da je posljednjih godina Gugl otpustio 48 zaposlenih, uključujući i 13 viših direktora zbog seksualnog uznemiravanja, bez paketa s otrpemninom.

Medjutim današnji protest bi mogao da bude znak da veliki broj od 94.000 zaposlehih u Guglu i njegovoj matičnoj kući Alfabet (Alphabet Inc) nisu uvjereni da kompanija čini dovoljno da se drži sopstvenog mota u kome poziva sve zaposle da "čine pravu stvar".

Galerija

Bonus video: