Rohani: Ekonomski problemi ne mogu se riješiti preko noći

Pobjedom na izborima, Rohani postaje zadužen za izvršnu vlast, koja se tradicionalno bavi ekonomijom, dok nuklearni program, odbrana i spoljnji poslovi ostaju u rukama vlađućih vjerskih poglavara
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 15:08h

Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da ekonomski problemi Irana ne mogu biti riješeni preko noći.

Rohani je preduzeo prve korake u okviru konsultacija o svojoj novoj politici sa iranskim establišmentom u kom dominira sveštenstvo, javila je agencija Asošijejted pres, prenoseći izvještaje iranskih medija.

Rohani, koji će preuzeti funkciju u avgustu, o inflaciji i nezaposlenosti, kao i mogućim članovima njegovog budućeg kabineta, razgovarao je sa Alijem Laridžanijem, predsjednikom skupštine kojom dominiraju konzervativci.

Parlament treba da potvrdi predloge za 18 ministara.

"Preduzeli smo danas prve korake saradnje dvije grane vlasti", rekao je Rohani.

Iznenađujućom pobjedom na izborima od petka, Rohani postaje zadužen za izvršnu vlast, koja se tradicionalno bavi ekonomijom, dok nuklearni program, odbrana i spoljnji poslovi ostaju prvenstveno u rukama vlađućih vjerskih poglavara i njihovih moćnih čuvara - Revolucionarne garde, ocjenjuje američka agencija.

AP dodaje da to predstavlja izazov Rohaniju, budući da je u Iranu inflacija veća od 30 odsto, a stopa nezaposlenosti 14 procenata, u uslovima zapadnih sankcija zbog iranskog nuklearnog programa. Rohani se zauzeo za dostizanje međunarodne zajednice, ali ima malo ovlašćenja u nuklaernim aktivnostima vezanim za sankcije.

U međuvremenu, Revolucionarna garda izrazila je želju da sarađuje sa novim predsjednikom.

"Saopštavamo da smo u potpunosti spremni na saradnju sa budućom administracijom u okviru legalnih dužnosti i zadataka", navela je Garda na svojoj internet stranici.

Pozitivne reakcije iz inostranstva

Desetine hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana da bi proslavili pobjedu umjerenog reformiste Hasana Rohanija na predsjedničkim izborima, koji je ocijenio da je njegov izbor pobjeda napretka nad ekstremizmom.

Građani su sinoć nosili slike Rohanija (64) i uzvikivali proreformske parole. Mnogi su bili obučeni u ljubičasto, što je bila boja zastupljena u Rohanijevoj kampanji, ili zeleno, što je boja reformističkog pokreta.

U prvom obraćanju po proglašenju za pobjednika, Rohani je pozvao je svjetske sile da se prema njegovoj zemlji ophode s uvažavanjem i poštovanjem njenih demokratskih prava, kako bi i Islamska Republika isto tako poštovala njih.

"Otvorena je nova mogućnost, a države koje posreduju u uspostavljanju demokratije i otvorenog dijaloga, trebalo bi da se obraćaju iranskom narodu s uvažavanjem i prihvatanjem prava Islamske Republike", rekao je Rohani i dodao da će, u tom slučaju, dobiti i prikladan odgovor, prenio je AFP.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, čestitao je na svom sajtu Rohaniju i pozvao narod da sarađuje s njim.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun čestitao je Rohaniju na pobjedi i pozvao Iran da preuzme "konstruktivnu ulogu" u regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je ocijenio da izbor Rohanija pokazuje da se u Iranu glasalo za reforme i "konstruktivnu spoljnju politiku".

Na Rohanijevu pobjedu reagovala je i Francuska, saopštivši da je "spremna da sarađuje" s njim.

"Očekivanja međunarodne zajednice u vezi s Iranom su značajna, naročito kad je riječ o nuklearnom programu i umiješanosti u dešavanja u Siriji", saopštio je šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Velika Britanija je pozvala novog iranskog predsjednika da izvede Islamsku Republiku "na novi kurs".

"Pozivamo (Rohanija) da iskoristi šansu da izvede Iran na novi put budućnosti, kada je riječ o međunarodnoj brizi zbog iranskog nuklearnog programa, unapređujući konstruktivne veze sa međunarodnom zajednicom i uz poboljšanje situacije na političkom i polju zaštite ljudskih prava", rekao je portparol Forin ofisa.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da se pripremaju da direktno uključe Iran u rješenje pitanja nuklearnog programa te zemlje i da bi takvo angažovanje imalo za cilj postizanje "diplomatskog rješenja koje će u potpunosti otkloniti zabrinutost međunarodne zajednice" zbog tog pitanja.

Bijela kuća, takođe, poštuje volju iranskog naroda i čestita mu na učešću u glasanju i "hrabrosti što su dozvolili da se njihov glas čuje".

U saopštenju se navodi i da je, uprkos tome što izbori nisu bili u potpunosti transparentni, uprkos cenzurisanju medija, Interneta i SMS poruka, kao i ograničavanja slobode izražavanja i okupljanja, "iranski narod odlučio da odredi svoju budućnost".

Na izbor iranskog predsjednika reagovao je i Izrael, saopštivši da o nuklearnom programu te zemlje odlučuje vrhovni vođa ajatolah Al Hamnei, a ne novi predsjednik.

"Iran mora da ispuni zahtjeve međunarodne zajednice, zaustavi nuklearni program, kao i širenje terorizma u svijetu", navodi se u saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnjih poslova.

Proglašavajući Rohanijevu pobjedu, ministar unutrašnjih poslova Irana Mohamed Mostafa Nadžar rekao je da je na izborima glasalo 72 odsto od 50 miliona Iranaca sa pravom glasa.

Rohani je svo vrijeme imao ubjedljivu prednost u odnosu na ostalih pet kandidata.

Gradonačelnik Teherana Mohamad Baker Kalibaf je na drugom mjestu sa 15,18 odsto glasova. Svi ostali kandidati - bivši komandant Revolucionarne garde Mohsen Rezaj, glavni nuklearni pregovarač Irana Saed Džalil, Ali Akbar Velajati i Mohamad Garazi, imali su manje od 12 odsto glasova.

Odlazeći predsjednik Mahmud Ahmadinežad nije mogao da se kandiduje pošto je na toj funkciji proveo dva uzastopna mandata, što je maksimum koji propisuje iranski ustav.

Galerija

Bonus video: