NEVJEROVATNA PRIČA

Dječaci u pećini su jeli tortu i meditirali: U životu ih je održala volja

U trodnevnoj akciji spasavanja, prvo su u nedjelju izvučena napolje četiri dječaka, potom u ponedjeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dječaka i njihov trener
2 komentar(a)
Tajland, Foto: Reuters
Tajland, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2018. 10:14h

Nevjerovatna je priča o grupi dvanaest dječaka i njihovom treneru fudbala, koji su proveli, prije prvog kontakta sa spasilačkih timovima, devet dana u tami pećine u Tajlandu, pijući vodu sa zidova pećine, jedući komadiće kolača, meditiraju, piše Tanjug.

Praktično bez hrane i vode djeca su bila devet od 17 dana koje su proveli zarobljeni u potopljenoj pećini lavirintu, a uspjeli su da prežive i na svijetlo dana izađu relativno zdravi i "normalni" samo zahvaljući meditaciji i mladom treneru koji je tim devetogodišnjacima i šesnaestogodišnjacima održao nadu da će biti pronađeni i spaseni, piše BBC.

Djeca su "pila" vodu koja se u kapljicama slivala niz zidove pećine, jeli komadiće jednog rođendanskog kolača, u potpunom mraku, sa sve manje vazduha i vodom koja nadolazi, ali u životu ih je održala čista volja i - meditacija.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dječake onom osnovnom za taj poziv - meditaciju, kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih mornaričkih "foka", kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dječake ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.

Komandant je ispričao da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspješno spasavanje 12 dječaka i trenera iz pećine Tam Luang.

"Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo naprijed", rekao je kontraadmiral.

U trodnevnoj akciji spasavanja, prvo su u nedjelju izvučena napolje četiri dječaka, potom u ponedjeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dječaka i njihov trener.

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija u Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina u zemlji. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom (Brumom). To područje je većim dijelom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

Jedna žrtva - dobrovoljac

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan prije nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno. On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima koje niko ranije nije vidio. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna. "Ljudi u Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude", zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

Preporučujemo za Vas