NATO: Navodi o hemijskom oružju u Siriji da se provjere

"Međunarodna zajednica je jasno rekla da je bilo kakva upotreba hemijskog oružja apsolutno neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona"
2 komentar(a)
rasmusen, Foto: Beta
rasmusen, Foto: Beta
Ažurirano: 14.06.2013. 09:47h

Generalni sekretar NATO Rasmusen izjavio je da je međunarodna zajednica jasno rekla da je bilo kakva upotreba hemijskog oružja u Siriji neprihvatljiva.

"Ovo je pitanje koje izaziva veliku zabrinutost", rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen novinarima nakon razgovora u Briselu s premijerom Moldavije Lurijem Leančom.

"Međunarodna zajednica je jasno rekla da je bilo kakva upotreba hemijskog oružja apsolutno neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona", rekao je Rasmusen.

Američke obavještajne službe su zaključile da su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristile hemijsko oružje u manjem obimu protiv pobunjenika u građanskom ratu u Siriji, saopštila je u četvrtak Bijela kuća.

Predsjednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov izjavio je da su informacije o tome da su snage predsednika Sirije Bašara al-Asada koristile fabrikovane

Rasmusen je pozdravio to "jasno saopštenje" SAD ali nije spomenuo nikakav jasan odgovor NATO na njega, naveo je Rojters.

NATO je, podsjeća britanska agencija, poslao rakete "Patriot" u Tursku, a Rasmusen je nekoliko puta kazao da sjevernoatlantski vojni savez nema namjeru da vojno interveniše u sirijskom građanskom ratu.

Prema Rasmusenu, sirijska vlada hitno treba da omogući timu Ujedinjenih nacija da istraži izvještaje o upotrebi hemijskog oružja.

On i dalje smatra da je za sirijski sukob najbolje političko rešenje.

Rasmusen je pozvao sirijsku vladu i opoziciju da prisustvuje međunarodnoj konferenciji o Siriju koju nastoje da organizuju SAD i Rusija i pozvao je sve strane da "odmah prekinu krvoproliće".

Predsjednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov izjavio je da su informacije o tome da su snage predsednika Sirije Bašara al-Asada koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika u toj zemlji fabrikovane, i sugerisao da bi SAD mogle to da iskoriste da bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

Bijela kuća je sinoć saopštila da posjeduje dokaze da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv snaga opozicije, a jedan neimenovani američki zvaničnik je izjavio da je predsjednik SAD Barak Obama po prvi put odobrio slanje oružja sirijskim pobunjenicima.

Bonus video: