Sjeverna Koreja ne odgovara na telefonske pozive Južne Koreje

Predstavnik Ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je da su oni jutros prvi put nazvali u devet sati, ali da na Sjeveru nisu odgovorili na poziv
1 komentar(a)
sjeverna i južna koreja, Foto: Beta/AP
sjeverna i južna koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2013. 10:00h

Vlasti Sjeverne Koreje je danas nemoguće dobiti poslije otkazivanja razgovora na visokom nivou sa predstavnicima Južne Koreje jer odbijaju da odgovore na telefonske pozive iz Seula preko prošle nedjelje obnovljene vruće linije.

Predstavnik Ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je da su oni jutros prvi put nazvali u devet sati, ali da na Sjeveru nisu odgovorili na poziv.

Petočlana delegacija Sjeverne Koreje trebalo je da jutros pređe granicu i kolima se preveze do glavnog grada južne Koreje gdje su bili planirani razgovori u hotelu "Hilton".

Planirani razgovori su međutim sinoć otkazani pošto je Sjever imao primjedbu na rang glavnog pregovarača Juga, poručivši da je izbor zamjenika ministra za šefa delegacije Juga "velika provokacija", podsjeća AFP.

Da su održani, razgovori na ministarskom nivou bili bi prvi u poslednjih šest godina. Jug je gajio nade da bi obnovljeni dijalog dvije strane mogao dovesti do smanjenja vojnih tenzija na podijeljenom Korejskom poluostrvu.

Pjongjang nakon otkazivanja razgovora još nije dao zvanično saopštenje kojim bi detaljnije objasnio razloge za neuspio pokušaj organizovanja sastanka.

Bonus video: