Pregovori dvije Koreje otkazani

Pjongjang je saopštio da ima problem sa glavnim delegatom Seula. Dvije strane su nastvile da razmenjuju poruke ali dogovori očigledno nisu dali rezultate
0 komentar(a)
Sjeverna i Južna Koreja sastanak, Foto: Reuters
Sjeverna i Južna Koreja sastanak, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2013. 13:48h

Planirani razgovori na visokom nivou između Sjeverne i Južne Koreje koji je trebalo da se održe u Seulu za manje od 24 časa definitivno su otkazani.

Razlog za to je što je Sjeverna Koreja imala primjedbu na rang glavnog pregovarača Južne Koreje, saopštile su južnokorejske vlasti.

Razgovori na ministarskom nivou, prvi u posljednjih šest godina, trebalo je da se održe u srijedu u uslovima velikih očekivanja da će dijalog dovesti do smanjenja vojnih tenzija na podijeljenom Korejskom poluostrvu.

Za sada nije jasno da li su razgovori samo privremeno ili definitivno otkazani, ali se navodi da su otkazani posle nagovještaja da dvije strane ne mogu da se dogovore o sastavu delegacija, posebno šefova dva pregovaračka tima, javila je agencija Jonhap.

Međusobno cjepidlačenje oko šefova delegacija pokazalo je, međutim, koliko je visok stepen međusobnog nepovjerenja i sumnjičenja a ishod razgovora neizvjestan

Kim Hjung Suk, predstavnik ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je novinarima da im je Sjevena Koreja predočila da izbor zamjenika ministra za ujedinjenje za šefa delegacije Juga nije prikladan. Sjeverna Koreja je rekla da je izbor delegacije Juga "velika provokacija", dodao je Kim. "Naša vlada žali zbog stava Sjeverne Koreje", rekao je predstavnik u Seulu.

Posle dužeg zakašnjenja dvije strane su konačno tek danas pre podne razmijenile liste s imenima članova delegacija. Pjongjang je saopštio da ima problem sa glavnim delegatom Seula. Dvije strane su nastvile da razmenjuju poruke ali dogovori očigledno nisu dali rezultate.

Petočlana delegacija Sjeverne Koreje trebala je da pređe granicu sjutra ujutru i da se kolima preveze do glavnog grada južne Koreje gde je planirano da se razgovori održe u hotelu Hilton.

Posle mjeseci povišenih vojnih napetosti izazvanih ratnohuškačkom retorikom i prijetnjama nuklearnim ratom, mnogima na Korejskom poluostrvu i šire laknulo je kada su se dvije strane, poslije iznenadne ponude Pjongjanga, tokom proteklog vikenda dogovorile o razgovorima u Seulu.

Međusobno cjepidlačenje oko šefova delegacija pokazalo je, međutim, koliko je visok stepen međusobnog nepovjerenja i sumnjičenja a ishod razgovora neizvjestan.

U Seulu su isticali da, ukoliko su obje strane iskrene u želji da postignu održiv napredak, na čelu delegacija moraju da budu ljudi koji imaju ovlašćenja da pregovaraju i donose odluke.

Posljedni dijalog na tom ministarskom nivou održan je 2007. Sada je dogovoreno da na razgovorima u Seulu bude reči o obnavljanju rada zajedničke industrijske zone Kaesong u Sjevernoj Koreji, koju je Pjongjang zatvorio u aprilu na vrhuncu vojnih napetosti. Bilo je takođe planirano da se razgovara i o ponovnom dolasku turista s Juga u planinska letovališta na Sjeveru i ujedinjavanju porodica razdvojenih Korejskim ratom.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hje rekla je danas da se nada da će razgovori predstavljati "prvi korak" u izgradnji povjerenja kako bi se postigao postojan nivo mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Park insistira da značajniji razgovori o drugim značajnijim pitanjima mogu da se održe samo ako Severna Koreja pokaže konkretne znake da je spremna da napusti svoj program nuklearnog naoružanja, što Pjongjang odlučno odbija.

Bonus video: