PRITISAK NA SIRIJU

Počele vojne vježbe u Jordanu

U sklopu vojnih vježbi koristiće se vojni avioni F-16 i Patriot raketni sistem. Ovi vojni manevri trebalo bi da posluže kao dodatni pritisak na susjednu Siriju. Rusija je kritikovala ovaj potez
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 12:38h

SAD su, zajedno sa saveznicima, danas započele vojne vježbe u Jordanu. U sklopu vojnih vježbi koristiće se vojni avioni F-16 i Patriot raketni sistem. Ovi vojni manevri trebalo bi da posluže kao dodatni pritisak na susjednu Siriju gdje vojska posljednjih sedmica ostvaruje niz pobjeda nad pobunjenicima koje SAD podržava.

U vježbama koje su danas počele učestvuje 4,500 američkih vojnika, 3,000 jordanskih vojnika i oko 500 vojnika iz Britanije, Saudijske Arabije i drugih zemalja. Početak vojne vježbe pod nazivom "Eager Lion" potvrdili su i vojni zvaničnici.

Postoje naznake da bi moderno naoružanja moglo da ostane u Jordanu i nakon završetka vojnih vježbi. Američki general Robert G. Katalanoti rekao je za vrijeme konferencije za novinare da će vojna vježba "pojačati mogućnosti zajedničkog djelovanja u bilo kojem budućem sukobu". Iz Jordana i SAD-a ističu da vojna vježba nije povezana s aktuelnim sukobom u Siriji, prenose agencije.

Podsjetimo, Jordan je prošlog mjeseca zatražio postavljanje Patriot raketnih sistema na svojoj teritoriji. "Jordan želi da postavi Patriot raketne baterije s ciljem povećavanja odbrambenih sposobnosti zemlje", rekao je jordanski ministar informacija, Mohamed Momani.

"Trenutno smo u pregovorima s prijateljskim zemljama po tom pitanju", rekao je Momani, koji je istovremeno i portparol jordanske vlade.

Rusija je kritikovala ovaj potez - portparol ruskog ministarstva spoljnjih poslova, Aleksandar Lukašević, istakao je: "Već smo u nekoliko navrata ponovili svoj stav - strano oružje se ubacuje u veoma "eksplozivan" region. Ovo se događa u neposrednoj blizini Sirije gdje već dvije godine traje devastirajući sukob".

Galerija