Oslabila prodaja automobila na najvećem svjetskom tržištu

Prodaja japanskih vozila je prošle godine u Kini naglo opala zbog spora Pekinga i Tokija oko suvereniteta nad nenastanjenim ostrvima u Južnom kineskom moru
0 komentar(a)
fabrika automobila, Foto: Reuters
fabrika automobila, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2013. 15:46h

Rast prodaje automobila u Kini usporio se i tokom maja zbog slabog ekonomskog oporavka, a na najvećem gubitku su japanski proizvodjači, saopštilo je danas kinesko udruženje proizvođača automobila.

Rast prodaje automobila u Kini je godinama bio dvocifren, ali je tokom maja bio samo devet odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u aprilu rast bio 13 odsto u poređenju sa aprilom 2012.

Tokom maja je prodato ukupno 1,4 miliona putničkih vozila, i još 400.000 kamiona i autobusa. Prodaja japanskih vozila je prošle godine u Kini naglo opala zbog spora Pekinga i Tokija oko suvereniteta nad nenastanjenim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Ukupan broj prodatih njemačkih vozila takođe je opao, ali je porasla prodaja korejskih i francuskih proizvodjača.

Za prvih pet mjeseci, prodaja putničkih vozila u Kini je porasla za 14,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 7,3 miliona vozila. Ukupna prodaja svih vrsta drumskih vozila je porasla za 12,6 odsto, na nešto visse od devet miliona.

Kina je najveće auto tržište po broju prodatih vozila, a konkurencija je sve jača jer svjetski i kineski proizvodjači izbacuju sve više novih modela kako bi podmirili potrebe sve zahtjevnijih kupaca.

Bonus video: