U Bengaziju najmanje 28 mrtvih, 60 povrijeđenih

Sukobi su izbili u subotu nakon što je više desetina demonstranata, od kojih su neki bili naoružani, pokušalo da istjera brigadu "Štit Libije" iz njihovih prostorija u Bengaziju
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2013. 08:49h

Najmanje 28 osoba je poginulo, a 60 ih je povrijeđeno u napadu demonstranata na sjedište nekadašnjih pobunjenika u libijskom gradu Bengaziju, saopštili su danas bolnički izvori.

Sukobi su juče izbili između pripadnika jedinica sastavljenih od bivših libijskih pobunjenika i njihovih protivnika.

Kako je javio izvještač agencije Frans pres, desetine demonstrnata pokušalo je da brigadu "Štit Libije", iseli iz njihovih kasarni, što je izazvalo sukobe dvije grupe. Demonstranti su kazali da žele da iz Bengazija otjeraju pripadnike jedinica bivših libijskih pobunjenika. Oni su apelovali na državne snage bezbjednosti da preuzmu kontrolu nad gradom.

"Do sada smo identifikovali tijela 28 poginulih, a 60 ljudi je povrijeđeno", izjavio je agenciji AFP ljekar u bolnici Al Džala u Begaziju, gradu na istoku Libije, gdje je počela pobuna protiv bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Libijske vlasti u eri poslije Gadafija, koje još nisu uspjele da formiraju profesionalnu novu policiju i vojsku, često pozivaju pripadnike milicije "Štit Libije" da intervenišu u raznim plemenskim konfliktima koji još potresaju tu zemlju.

Portparol te milicije, Adel Tarhuni, rekao je da je jedan njihov član ubijen, a sedam povrijeđeno.

On je stao u odbranu "legitimnosti" svoje brigade, navodeći da je ona zvanično pod pokroviteljstvom ministarstva odbrane.

Tarhuni je dodao da su protesti najprije bili mirni a da su se potom u njih infiltrirali naoružani ljudi.

Portparol oružanih snaga, pukovnik Ali al Šikhi, rekao je za agenciju Lana da je brigada "rezervna snaga libijske armije" i da je napad na nju isto što i "napad na legitimne vlasti".

U oktobru prošle godine, stanovnici Bengazija uspjeli su da protjeraju ostale slične milicije iz njihovih baza, podsjeća AFP.

Galerija

Bonus video: