Rusija: Izvještaj UN o Siriji pristrasan

Ruski zvaničnici su optužili zapadne države i međunarodne grupe da pripisuju previše krivice Asadovoj vladi za konflikt
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 16:21h

Po izvještaju istražitelja UN, koji je Rusija okarakterisala kao pristrasan, Asadove snage i udružena milicija počinili su ratne zločine poput ubistava, mučenja i silovanja.

Izvještaj UN, međutim, ne kvalifikuje "bombaške napade pobunjenika na sirijske gradove kao dijela terorizma", stoji u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

U izvještaju se takođe "ćuti o drugim divljaštvima džihadista, uključujući mnoge slučajeve seksualnog nasilja nad ženama. Sve ovo se dešava u jeku sve većeg broja dokaza o zločinima naoružanih islamista protiv civila", navodi se u saopštenju.

"Jednostranost i predrasude izvještaja koristile su pojedine države da još jednom bez osnova svu krivicu za ono što se dešava u Siriji prebace na vladu, a ne kažu ni riječ o mnogim zločinima i kršenjima ljudskih prava oružanih radikalnih grupa".

Oštro sročeno saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova najnovije je u nizu optužbi Rusije da zapadne države i međunarodne grupe pripisuju previše krivice Asadovoj vladi za konflikt u Siriji, navela je britanska agencija.

Brahimi: Bez dogovora o mirovnoj konferenciji o Siriji

Na sastanku diplomata u Ženevi nije utvrđen datum za održavanje međunarodne konferencije o Siriji, već odluka da novi pripremni sastanak bude održan 25. juna, saopštio je danas specijalni izaslanik UN za Siriju Lakdar Brahimi.

"Radićemo intenzivno u narednih nekoliko nedjelja i ponovo ćemo se sastati u Ženevi 25. juna", rekao je Brahimi novinarima.

Mirovna konferencija neće biti održana u junu zato što sirijska opozicija, za razliku od vlade, još ne može da odluči o svom učešću kao ni o tome ko će je predstavljati na sastanku, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov za ruske novinske agencije u Ženevi.

Zbog toga, rekao je Gatilov, konferencija ne može da se održi u junu jer svjetske sile tek treba da se slože po "svim pitanjima vezanim za format budućeg sastanka".

Gatilov je, takođe, kazao da nema dogovora da li će Asadov regionalni saveznik Iran ili Saudijska Arabija, koja podržava njegove protivnike, biti pozvani na konferenciju.

Ruske, američke i diplomate UN okupili su se u Ženevi radi planiranja konferencije o Siriji, usmjerene na okončanje konflikta u kojem je, od marta 2011, prema podacima UN, 80.000 ljudi izgubilo život.

Galerija

Bonus video: