PRIČA SA SREĆNIM KRAJEM

Cijeli svijet slavi: Svih 12 dječaka i trener spašeni iz pećine na Tajlandu

251 pregleda 0 komentar(a)
pećina Tajland, Foto: Reuters
pećina Tajland, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 07:02h

Svih 12 dječaka i njihov fudbalski trener izvučeni su danas iz poplavljene pećine u Tajlandu gdje su bili zarobljeni dvije nedjelje, javila je agencija Rojters pozivajući se na mornaricu Tajlanda.

"12 "Divljih svinja" (ime fudbalskog kluba za koji igraju dječaci) i njihov trener spašeni su iz pećine i bezbjedni su", saopštila je Tajlandska mornarica na Tviteru.

Cijeli svijet pratio je situaciju s 12 dječaka uzrasta od 11 do 16 godina i njihovog trenera koji su u pećini bili zarobljeni od od 23. juna.

Ranije je javljeno da dva dječaka od četiri koliko ih je bilo zarobljeno u tom trenutku možda imaju plućnu infekciju, prenio je Tanjug.

Dječake koji su ranije bili spašeni vidjeli su roditelji, ali kroz bolničko staklo.

Sekretar Ministarstva zdravlja Tajlanda Džedsada Čokdumrongsuk je rekao da su roditelji djecu vidjeli kroz zaštitno staklo, jer još uvijek vrše preglede kako bi se utvrdilo da li neki od dgečaka imaju infekcije, prenosi AP.

Džedsada kaže da postoji mogućnost da dvojica dječaka imaju plućne infekcije, ali da su "zdravi i nasmijani".

"Djeca su fudbaleri, imaju jak imunitet. Svi su veseli i srećni što će izaći, ali svakako ih mora pregledati doktor", rekao je sekretar, dodajući da će u bolnici ostati i do sedam dana.

AP navodi da doktori oprezno postupaju sa djecom, a sekretar je rekao da do sada nisu imali ovakvu situaciju. Dječacima je apetit dobar, rekli su da su strašno gladni i za doručak su tražili hleb sa čokoladnim prelivom, čemu su se prvobitno protivili doktori, jer su dječake hranili lako varljivom i uglavnom bezukusnom hranom, ali su na kraju popustili, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu sekretara. 

Spasioci su rano jutros nastavili akciju spasavanja još četiri dječaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na Tajlandu, dok su jake kiše na tom području otežale operaciju tokom koje je prethodnih dana spaseno osam dječaka.

Dječaci koji su spaseni iz pećine na sjeveru Tajlanda, dobro su i nemaju groznicu, rekli su spasioci.

Ronioci su pronašli dječake na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni jer je voda nadošla zbog kiše.

Snimak koji je objavljen pokazuje kroz kakve zastrašujuće izazove prolaze spasioci da bi došli do dječaka.

JWPlayer video mesto

A ovako izgleda njihov put iz pećine do svjetla dana: 

 JWPlayer video mesto