ICC: Libija da izruči Gadafijevog sina

Libija je dovodila u pitanje pravo ICC da sudi Saifu al-Islamu Gadafiju, budući da planira organizovati sopstveno suđenje
1 komentar(a)
Saif al-islam, Foto: Telegraph.co.uk
Saif al-islam, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 03.06.2013. 13:29h

Saifa al-Islama ICC traži zbog suđenja za navodne zločine počinjene tokom pobune u kojoj je svrgnut njegov otac.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda (ICC) presudili su da Libija mora sudu izručiti sina bivšeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija radi suđenja za navodne zločine počinjene tokom pobune u kojoj je svrgnut njegov otac.

Libija je dovodila u pitanje pravo ICC da sudi Saifu al-Islamu Gadafiju, budući da planira organizovati sopstveno suđenje, pa ICC nema jurisdikciju prema načelu da taj sud inerveniše samo u slučajevima kada nacionalno pravosuđe ne može provesti postupak.

Sudije su, međutim, odbacile taj argument utvrdivši da libijski tužitelji nisu dokazali da libijske vlasti istražuju iste zločine kako i tužitelji ICC, piše Al Džazira.

Zatočeništvo u Zintanu

Takođe su doveli u pitanje ima li Libija puni nadzor nad Saifom al-Islamom, što je neopohodno ako mu žele suditi.

Četrdesetogodišnji Saif, koji se školovao u Velikoj Britaniji, nalazi se u zatočeništvu lokalnih vlasti u planinskom gradu Zintanu, nad kojim centralna Vlada u Tropoliju nema kontrolu.

Malobrojni su oni koji vjeruju da će Libija izručiti Saifa al-Islama, čak i ako vlasti osiguraju transfer iz Zintana.

Suprotno nalogu za hapšenje ICC, libijska Vlada platila je 200 miliona dolara Mauritaniji ili oko pet posto BDP-a te zapadnoafričke zemlje za izručenje još jednog optuženog za zločine - Abdulaha al-Senusia.

Bonus video: