Jaalon: Asad kontroliše samo 40 odsto teritorije Sirije

"Mi pomno pratimo mogućnost da Rusija transferiše raketni sistem S 300 Siriji. Sudeći po izvještajima sistem još nije isporučen i ako bude to će se desiti tek 2014"
4 komentar(a)
Moše jaalon, Foto: Forward.com
Moše jaalon, Foto: Forward.com
Ažurirano: 03.06.2013. 10:01h

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon izjavio je da sirijski predsednik Bašar al Asad kontroliše samo 40 odsto teritorije Sirije.

U svom prvom obraćanju parlamentarnom odboru za spoljne poslove i odbranu, od kako je postao ministar posle januarskih izbora, Jaalon je rekao da su najmanje četiri kvarta u Damasku pod kontrolom pobunjenika.

Bivši šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, predsjedavajući odbora, rekao je da su bezbjednosni izazovi s kojima se Izrael sada suočava najveći od osnivanja države 1948. i da imaju prioritet u odnosu na pitanja vezna za životni standard.

Ministar Jaalon je ponovio da je politika Izraela da ne interveniše u sirijskom grđanskom ratu sve dok izraelski interesi nisu komprovitovanih kroz transfer savremenog oružja raketa ili hemijskog oružja libanskom Hezbolahu ili djeluje tako da izazove požar u regionu.

"Mi pomno pratimo mogućnost da Rusija transferiše raketni sistem S 300 Siriji. Sudeći po izvještajima sistem još nije isporučen i ako bude to će se desiti tek 2014", kazao je Jaalon.

Izrael je od početka godine izveo, kako se vjeruje, tri vazdušna udara na mete u Siriji. Izraelski lideri nisu udare zvanično potvrdili ali se vjeruje da je gađana pošiljka oružja namijenjena Hezbolahu savezniku Irana i Sirije.

Protiv gerilaca Hezbolaha izraelska vojska je u ljeto 2006. godine ratovala više od mjesec dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na nedavnom sastanku s ruskim predsenikom Vladimirom Putinom u Sočiju tražio da Rusija odustane od isporuke savremenog oružja Siriji, ali nije postigao nikakav opipljiv dogovor. Asad je nedavno izjavio da je deo sistema već isporučen, što su neki ruski mediji porekli.

Bonus video: