Foto galerija: Najčudniji svjetski rekordi

Američka ABC mreža donosi svoj izbor najčudnijih rekorda zabilježenih u posljednjih nekoliko godina
564 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 18:47h

Ginisova knjiga rekorda je opšteprihvaćena zbirka svjetskih rekorda u svim kategorijama koje čovječanstvo može da ponudi. Sama knjiga drži svjetski rekord kao najbolje prodavana copyrightom zaštićena serija. Američka ABC mreža donosi svoj izbor najčudnijih rekorda zabilježenih u posljednjih nekoliko godina.

1. Toranj Burdž Kalifa

Trenutno najviši toranj na svijetu nalazi se u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Dubai inače ima više od 100 registrovanih svjetskih rekorda, uključujući najvišu zgradu, najveći šoping centar, čak i najveći kebab. Ginis je odlučio da otvori predstavništvo u Dubaiju kako bi ljudima i preduzećima iz tog regiona omogućio lakše dobijanje sertifikata.

2. Rumunska zastava

Pogled iz vazduha na rumunsku nacionalnu zastavu tokom pokušaja da se obori Ginisov rekord. Uspjela akcija za izbor za najveću zastavu održana je u mjestu Clinceni, kod Budimpešte, i to 27. maja 2013. godine. Zastava veličine impozantnih 350 x 227 metara zvanično je najveća na svijetu.

3. Najveća porcija riže

Najveća porcija riže teška je čak 1,3 tone i spremalo je 52 kuvara iz više kineskih restorana iz Kostarike. Jelo je posluženo za 7.000 ljudi tokom proslave tzv. kineske nove godine 12. februara 2013. godine.

4. Najduži boravak u snijegu

Jin Songhao pije pivo dok sjedi u gomili piva, tokom perdormansa u kineskoj provinciji Jilin. Jin je oborio svjetski rekord tako što je njegovo tijelo 46 minuta i sedam sekundi bilo izloženo direktnom kontaktu sa snijegom.

5. Vukao kamion 20 metara - uvom

Lasha Pataraia povukao je 8 tona težak kamion, snagom svoga uva, što ga je uvrstilo u društvo "besmrtnih" ginisovih rekordera. Tridesetdvogodišnji Gruzijac, kako su saopštili organizatori, vukao je tako kamion skoro 20,5 metara.

6. Najbrži "četvoronožac"

Kenichi Ito,poznatiji kao "najbrži čovjek na četiri noge" na ovoj fotografiji pozira kao novi svjetski rekorder takve trke na 100 metara. Tridesetogodišnji Ito, koji je svoju vještinu razvijao 9 godina na osnovu kretanja jedne afričke vrste majmuna, savladao je dotadašnji svjetski rekord u tom "sportu", pretrčavši 100 metara za 17,47 sekundi.

7. Kineski zmaj od šatora

Najduži kineski zmaj napravljen je od 900 šatora duž plaže u Đindauu. Lokalni mediji su odmah objavili da je najveći zmaj od šatora priznat od Ginisove knjige rekorda i tako produžio prilično dugu listu rekorda zabilježenih u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

8. "Bugarka" na četkici za zube

Thaneshwar Guragai zavrtio je košarkašku loptu na četkici za zube koju je držao u ustima, i tako je vrtio 22,41 sekundu, rušeći prethodni Ginisov rekord koji je iznosio 13,5 sekundi. Prethodni rekord je držao Britanac Thomas Connors.

9. Pokriven sa 331.000 osa

Uzgajivač osa She Ping (32) bio je pokriven sa više od 331.000 osa (ukupne težine više od 30 kilograma), čime je oborio prethodni rekord svog kineskog sunarodnika. Ekipa Ginisove knjige je odmah priznala rezultat ovog hrabrog Kineza a nije javljeno da li su ga ose tokom pokušaja obaranja rekorda povrijedile.

10. Tijelo kao magnet

Gruzijac Etibar Elchiyev pozira sa 50 metalnih kašika koje su magnetizmom pripijene uz njegovo tijelo, pokušavajući da dostigne svjetski rekord bizarnog naziva "Najviše kašika na ljudskom tijelu".

11. Nudisti u parku zabave

Grupa svojevrsnih egzibicionista, njih 40, oborilo je svjetski rekord kada su se u engleskom parku zabave nagi provozali "vozom" koji diže adrenalin. Prethodni rekord bio je 32.

12. Slikanje na dnu mora

Slikar Alexandr Belozorslika na dnu Crnog mora u Ukrajini, stvara svoje novo djelo. On je pod vodom uspio da u potpunosti nacrta sliku, što su zabilježili ukrajinski predstavnici ukrajinske knjige rekorda

13. Trčanje u sumo-kostimima

Trkači odjeveni u nadovane sumo-kostime učestvovali su u dobrotvornoj trci na 5 kilometara u Londonu. Organizatori su saopštili da je to novi svjetski rekord u masovnom okupljanju u sumo-kostimima.

14. Najduže rukovanje

Jack Tsonis, lijevo i Lindsay Morrison pokušali su da obore rekord u najdužem rukovanju. I uspjeli su u tome, jer su tako proveli cijelih 12 sati.

15. Najveći božićni ukras

Franz Paternosta drži božićnu dekoraciju napravljenu u njemačkoj fabrici duvajućeg stakla. Ginisova knjiga rekorda ubilježila je ovaj glomazan ukras kao najveći božićni, dimenzija 65 centimetara i težine skoro 20 kilograma.

16. Najveći svjetski roštilj

Najveći svjetski roštilj održan je 2008. godine u Paragvaju. U pokušaju da obore svjetski rekord, više od 300.000 prisutnih roštiljalo je na ogromnom prostoru. Priznanje su zaslužili nakon što su ispekli čak 12 tona mesa i tako srušili meksički rekord iz 2006. godine kada je ispečeno osam tona junetine.

17. Najveći putnički kofer

Carinici pokušavaju da pomjere najveći putnički kofer tokom jubilarnog sajma izvozne robe u Kini. Ovaj kofer, visok preko 2 metra, zvanično je najveći na svijetu.

18. Najveći hulahop

Ashrita Furman je odlučio da obori svjetski rekord u hula hopu - nakon nekoliko pokušaja je i uspio - zavrtio je obruč prečnika 4,5 metara u Meadow parku u New Yorku.

19. Najveći sendvič na svijetu

Meksički radnici pripremaju najveći sendvič na svijetu, koji je bio izložen na trgu u Meksiko sitiju 24. aprila 2004. Težak više od 3 tone, sendvič je napravljen u meksičkoj kompaniji, u saradnji sa McCormick-om.

Galerija

Bonus video: