Argentina optužuje Iran za planiranje napada

Argentinski tužilac optužio je Iran da je u nekoliko zemalja Južne Amerike otvorio tajne obavještajne stanice kako bi planirao i izveo terorističke napade
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 15:29h

U optužnici se navodi da je Iran u zemljama Južne Amerike otvorio špijunske baze za planiranje terorističkih napada

Argentinski tužilac optužio je Iran da je u nekoliko zemalja Južne Amerike otvorio tajne obavještajne stanice kako bi planirao i izveo terorističke napade.

Tužilac Alberto Nisman predao je opširnu optužnicu Federalnom sudu.

„Pravno optužujem Iran da se infiltrirao u nekoliko južnoameričkih zemalja kako bi postavio obavještajne stanice, drugim riječima špijunske baze, predviđene da počine, ohrabre i sponzorišu terorističke napade“, rekao je novinarima Nisman.

Kopija optužnice bit će poslana vlastima u Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Gvajani, Paragvaju, Surinamu, te Trinidadu i Tobagu.

Kako je rekao argentinski tužilac, u ovim državama „postoje snažne indikacije da su se desile infiltracije i instalacije obavještajnih stanica“.

On je upozorio na mogućnost da se napadi dese u ovim zemljama, ali da one trebaju odlučiti kako postupiti u tom slučaju.

Raniji napadi

Tužilac Nisman vodi i istragu o napadu na zgradu Argentinske jevrejske dobrotvorne federacije (AMIA) 1994. u Buenos Airesu, u kojem je život izgubilo 85 ljudi.

Argentinski sudovi optužili su osam sadašnjih i bivših iranskih visokih zvaničnika zbog ovog napada, uključujući ministra odbrane Ahmada Vahidija i bivšeg predsjednik Alija Rafsanjanija.

Nakon toga Teheran i Buenos Aires međusobno su povukli ambasadore, a Iran je negirao da su njegovi zvaničnici umiješani u napad.

U napadu na Izraelsku ambasadu u Buenos Airesu 1992, dvije godine ranije, ubijeno je 29 ljudi i ranjeno 200.

Najnovija optužnica dolazi nakon što je Iran odobrio memorandum o razumijevanju sa Argentinom prošle sedmice o formiranju komisije koja će istražiti napade na AMIA-u.

Kongres Argentine je, takođe, odobrio ovaj dogovor, dok su predstavnici jevrejske zajednice, koja broji 300.000 Jevreja i opozicija snažno bili protiv takvog prijedloga.

Galerija

Bonus video: