Boston: Todašev nije bio naoružan kad ga je FBI ubio

Muškarac čečenskog porijekla Ibragim Todašev kojeg je ubio FBI prošlog tjedna na Floridi tijekom ispitivanja u vezi njegove povezanosti s počiniteljima atentata u Bostonu, nije bio naoružan
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 10:16h

Ibragim Todašev (27) je ubijen 22. maja nakon dvosatnog ispitivanja koje su vodili federalni agenti u njegovom stanu u Orlandu kada je navodno pokušao da napadne jednog istražitelja.

Nešto prije svoje smrti priznao je umiješanost u trostruko ubistvo koje je, kako je rekao 11. septembra 2011. počinio s Tamerlanom Carnajevim, starijim bratom optuženim za bombaški atentat 15. aprila u kojem su ubijene 3 osobe a ranjeno 264 tokom maratona u Bostonu.

Nakon incidenta agenti FBI su naveli da je Todašev potegao nož i pokušao da otme pištolj od jednog njihovog agenta.

Prema pisanju Vašington Posta jedan predstavnik snaga reda je rekao da je Todašev neposredno prije nego je ubijen skočio na jednog od agenata FBI-a, ali da pri sebi nije imao ni nož ni oružje.

Portparol FBI-a Pol Breson je odbio da komentariše ove informacije i rekao da se još uvijek vodi interna istraga, u saopštenju objavljenom u srijedu naveče. On je tvrdio da FBI ozbiljno razmatra svaki incident u koji su uključeni njihovi agenti.

Nakon smrti sina, otac Todaševa je u razgovoru za lokalne televizije doveo u pitanje verziju policije i pitao se kako je on mogao da napadne agenta nožem, kao što su policajci rekli, ako je njih bilo pet ili šest u kući

FBI je Todaševa ispitao nekoliko puta u vezi atentata koji se dogodio u Bostonu 15. aprila. On je poznavao Tamerlana Carnajeva, bavio se borilačkim vještinama kao i on i neko je vrijeme živio u Bostonu, rekao je jedan od njegovih prijatelja Kusn Taramiv na lokalnoj televiziji.

Tamerlan Caranjev (26) je ubijen tri dana nakon bombaškog napada u Bostonu u pucnjavi s policijom, a njegov brat Džohar (19) je uhapšen nekoliko sati kasnije nakon velike potrage i nalazi se u zatvorskoj bolnici blizu Bostona.

Galerija

Bonus video: