Istraživanje: Većina Izraelaca podržava mir sa Palestincima

Istraživanje lista The Jerusalem Post pokazalo je da 69 odsto Jevreja podržava mirovni sporazum sa arapskim zemljama kako bi se konačno riješilo pitanje Palestine
0 komentar(a)
Izrael, zid, Foto: Axisoflogic.com
Izrael, zid, Foto: Axisoflogic.com
Ažurirano: 28.05.2013. 12:58h

Istraživanje lista The Jerusalem Post pokazalo je da 69 odsto Jevreja podržava mirovni sporazum sa arapskim zemljama kako bi se konačno riješilo pitanje Palestine.

Prema istraživanju sprovedenom na grupi Jevreja iznad 18 godina starosti, 55 posto njih izjavilo je da donekle podržava mirovni sporazum sa arapskim zemljama, dok 27 posto Jevreja čvrsto odbacuje takvu ideju.

Većina ispitanika kazala je da premijera Izraela Benjamin Netanjahua i predsjednika Šimona Peresa vide kao najveće lidere koji bi trebali da vode pregovore sa arapskim liderima. Rezultati su pokazali da izraelski premijer Netanjahu ima snažnu podršku među starijim Jevrejima i skoro nikakvu među mlađim građanima.

Izraelski zvaničnici prethodnih godina su u nekoliko navrata izjavljivali da podržavaju dvodržavno uređenje prema kojem bi Izrael i Palestina postali nezavisne i samostalne države.

Palestinska strana je, međutim, insistirala da početna tačka pregovora bude da će granice buduće palestinske države biti zasnovane na granicama prije rata 1967. godine, kada je osvojen Pojas Gaze i Zapadna obala s istočnim Jerusalimom.

Bonus video: