Broj ozračenih istraživača u Japanu porastao na 30

Radioaktivni materijal je iscurio iz laboratorije za fiziku u Tokaimuri, 110 kilometara sjeveroistočno od Tokija
0 komentar(a)
Radijacija Japan, Laboratorija Japan, Foto: Beta/AP
Radijacija Japan, Laboratorija Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.05.2013. 08:30h

Broj istraživača koji su izloženi radijaciji u Japanu prošle nedjelje kada je radioaktivni materijal iscurio iz laboratorije tokom eksperimenta porastao je na 30

Radioaktivni materijal je iscurio iz laboratorije za fiziku u Tokaimuri, 110 kilometara sjeveroistočno od Tokija, u četvrtak za vrijeme vršenja eksperimenta, saopštila je Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA) koja je vladinom regulatornom tijelu za nuklearnu oblast prijavila curenje sa zakašnjenjem od preko 34 sata.

U saopštenju JAEA je navedeno da su istraživači u eksperimentu koristili protonski zrak na zlatu kako bi dobili čestice.

Radijacija se nije mnogo proširila, mada su dva istraživača izložena količini radijacije od 1,7 milisverta, ali nikome od njih nije bilo potrebno liječenje, rekao je portparol JAEA.

Radioaktivne čestice su slučajno oslobođene za vrijeme eksperimenta zbog pregrijavanja, koje su vjerovatno izazvali tehnički problemi, navela je JAEA.

Radioaktivni materijal je potom iscurio iz laboratorije u atmosferu nakon što su istraživači upotrijebili ventilatore da bi snizili nivo radijacije u samoj laboratoriji, dodala je JAEA.

Njen portparol je kazao da nisu smjeli da koriste ventilatore. "Ne znamo zašto su uključili ventilator. Pretpostavljamo da su donijeli pogrešne odluke", rekao je on, prenio je AFP.

Prema japanskom zakonu, dozvoljena količina radijacije kojoj godišnje mogu biti izloženi radnici nuklearnih elektrana tokom normalnih operacija iznosi 50 milisverta.

Bonus video: