Anketa u 25 zemalja

BBC: Njemačka najpopularnija zemlja svijeta

Najpozitivnije ocjene Njemačka je dobila od ispitanika u Gani, Francuskoj, Britaniji i Australiji, dok je germanofobija očigledna u Grčkoj
1 komentar(a)
njemačka zastava, Foto: Beta/AP
njemačka zastava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.05.2013. 15:14h

Prema godišnjoj anketi Svjetskog servisa BBC-ja najpopularnija zemlja na svijetu je Njemačka

Većina od 26.000 ispitanika iz 25 zemalja širom svijeta, upitanih da rangiraju 16 zemalja i Evropsku uniju po tome da li je njihov uticaj na svijet "uglavnom pozitivan" ili "uglavnom negativan", ocijenilo je da Njemačka ima najpozitivniji uticaj.

Čak 59 odsto ispitanika je odgovorilo da Njemačka ima pozitivan uticaj na svijet, dok je 15 odsto njih doživljava negativno.

Na drugom mjestu nalazi se Kanada, trećem Velika Britanija, zatim slijede Japan, Francuska, EU, Brazil, SAD i ostali dok posljednja četiri mjesta zauzimaju Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan i na kraju Iran.

Najpozitivnije ocjene Njemačka je dobila od ispitanika u Gani, Francuskoj, Britaniji i Australiji, dok je germanofobija očigledna u Grčkoj gdje je većina Njemačkoj dala negativnu ocenu.

Očigledno je da rezultati predstavljaju nagradu za vrijednu njemačku diplomatiju, ali i da veći trag ostavljaju ekonomija nego politika, ocjenjuje BBC.

Njemački ministri obilaze zemlje koje su postala tržišta za plasman nemačke robe ili nude sirovine za njene proizvode i tu leži i odgovor zbog čega se Berlin pozitivno doživljava u nekim afričkim zemljama, poput Gane.

S druge strane, rezultati su zabrinjavajući kada je riječ o odnosu prema Evropskoj uniji.

Pozitivno raspoloženje prema EU opada u Njemačkoj, Kanadi i SAD, a prvi put od 2005. godine, od kada se sprovodi anketa, više Britanaca daje Uniji negativnu ocjenu nego pozitivnu.

Anketu su za BBC sproveli telefonskim putem i direktnim razgovorima instituti Gloubsken i PIPA.

Preporučujemo za Vas