Žrtve zlostavljanja

Avganistan: Zbog moralnih zločina zatvoreno oko 600 žena

Aktivistkinje za ljudska prava optužuju vladu predsjednika Hamida Karzaija da radi malo kako bi se zaštitile žene u avganistanskom društvu
2 komentar(a)
Felim Kine, Foto: Reuters
Felim Kine, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2013. 14:38h

Zbog moralnih zločina oko 600 avganistanskih žena i djevojaka nalazi se u zatvorima, saopštio je Human Rights Watch (HRW), dodajući da je to najveća brojka od kada su, prije 12 godina talibani svrgnuti sa vlasti.

Bježeći iz domova, najčešće zbog zlostavljanja, prisilne udaje i navodne preljubw, koja često uključuje i silovanje, oko 600 žena i djevojaka završilo je u zatvoru, prenosi agencija Rojters.

Ta brojka je u posljednjih godinu i po porasla za 50 odsto, saopštio je HRW.

"Povećanje broja zatvorenih žena i djevojaka je odraz izostanka političke volje - sa jedne strane avganistanske vlade, a sa druge stranih donatora i saveznika", rekao je zamjenik direktora HRW-a za Aziju Felim Kine.

Od smjene talibana sa vlasti krajem 2001. ženama je vraćeno pravo na obrazovanje i posao, ali se sa strahuje da bi njihove slobode mogle da nestanu nakon što NATO napusti zemlju krajem godine.

Aktivistkinje za ljudska prava optužuju vladu predsjednika Hamida Karzaija da radi malo kako bi se zaštitile žene u avganistanskom društvu, što njegova administracija poriče.

HRW, prenosi Rojters, tvrdi da je podatke o djevojkama i ženama u avganistanskim zatvorima dobio od ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.