AKCIJA SE NASTAVLJA UJUTRU

Iz pećine izvučeno šest dječaka, roniocima potrebno šest sati da dođu do zarobljenih

Kako navode svjetski mediji, dječaci su prebačeni u bolnicu gdje ih čekaju članovi njihovih porodica
0 komentar(a)
tajland pećina, Foto: Reuters
tajland pećina, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 10:09h

Šest tajlandskih dječaka izašla su iz pećine na Tajlandu, prenijela je agencija Frans Pres, pozivajući se na tajlandske zvaničnike.

Dječaci su ranije danas, uz pratnju spasilaca, stigli do baznog kampa, odakle su put mogli da nastave pješice, rekao je portparol tajlandskog ministarstva odbrane Kongčop Tantravanit.

Kako navode svjetski mediji, dječaci su prebačeni u bolnicu gdje ih čekaju članovi njihovih porodica.

U pećini je ostalo još šest dječaka i trener, a akcija se nastavlja ujutru. 

Saopšteno je da je potrebno ukupno 11 sati da zarobljene izedu napolje - šest da dođu do njih i pet da izađu s njima. 

Redosljed spasavanja dječaka utvrdili su ljekari u pećini, a prvo su izvukli najslabiji dječaci.  U operaciji spasavanja, koja je počela jutros, učestvuje trinaest stranih i pet tajlandskih ronilaca. Po dvojica su u pratnji svakog dječaka pri izlasku iz pećine.

Najopasniji dio puta koji djeca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mjesta na kojem su pronađena djeca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu crnu tačku, djeca biti manje od jednog kilometra od dijela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji dio će biti iza njih.

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedjeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni kada je voda nadošla zbog kiše.