BBC tvrdi da ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

BBC javlja da je uspio doći do video snimaka koji potkrepljuju tvrdnje da je sirijska vojska tokom bombardovanja Sarakeba koristila hemijsko oružje
7 komentar(a)
Hemijsko oružje kanister Sirija, Foto: BBC
Hemijsko oružje kanister Sirija, Foto: BBC
Ažurirano: 16.05.2013. 13:25h

BBC javlja da je uspio doći do video snimaka koji potkrepljuju tvrdnje da je sirijska vojska tokom bombardovanja Sarakeba koristila hemijsko oružje.

Sirijski helikopteri su, kako navodi BBC, 29. aprila izbacili najmanje dvije naprave sa otrovnim gasom na grad Sarakeb, na sjeverozapadu zemlje, tokom artiljerijske vatre sa vladinih pozicija.

Prema izjavama očevidaca, u predgrađe Sarakeba bačena je naprava nalik kutiji u čijoj unutrašnjosti se nalazilo, prema očevicima, nešto nalik betonskom kućištu.

Na video snimku, do koga je došao BBC, prikazan je pobunjenik kako drži kanister za koji kaže da je bio sakriven u napravama koje je bacila sirijska vojska. Svjedoci navode da su se u bačenim napravama nalazila po dva kanistera.

Na drugom video snimku prikazani su djelovi kanistera na zemlji, okruženi bijelim prahom. Doktori lokalne bolnice prenijeli su u izjavama da su primili osam osoba zbog problema sa disanjem.

Neki od njih su povraćali, dok su drugi imali sužene zenice. Jedna od žena Marjam Hatib je kasnije preminula. Sin preminule žene Mohamed je pokušao da pomogne majci, ali je i on povredjen u napadu.

"Bio je užasan miris, gušio nas je. Uopšte niste mogli da dišete. Kao da ste poželjeli da budete mrtvi. Niste mogli ništa da vidite. Nisam mogao da gledam tri ili četiri dana", rekao je Sirijac u izjavi za BBC. Doktor koji je lečio njegovu majku rekao je da simptomi koje je ona imala odgovaraju organofosfatskom trovanju, kao i da su uzorci poslati na testiranje.

Uzorci prikupljeni sa zemlje i navodnih žrtava upućeni su na analize u Britaniju, Francusku, Tursku i SAD. Ukoliko se izjave i video snimci pokažu verodostojnim, to bi potvrdilo izveštaje da je prošlog meseca došlo do napada hemijskim oružjem u Siriji.

Sirijska vlada je oštro odbacivala tvrdnje da je koristila hemijske supstance, a Vašington je zapretio da bi takav razvoj dogadjaja bio "crvena linija" za pokretanje intervencije u Siriji.

Bonus video: