Krivolovci došli da ubiju nosoroge, pa ih pojeli lavovi

Rezervat je još 2016. ostao bez tri nosoroga kad su krivolovci provalili, ubili životinje i odsjekli im rogove. Međutim, ovaj put su, zalutavši u čopor lavova, lovci postali lovina
478 pregleda 13 komentar(a)
lavica, lav, lavovi, Foto: Shutterstock
lavica, lav, lavovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2018. 09:18h

Grupu krivolovaca koja je provalila u rezervat u Sjevernoj Africi, s namjerom ubijanja nosoroga, napali su i pojeli lavovi. Prema količini krvi i djelova tijela na mjestu događaja, barem trojicu pojele su gladne velike mačke.

Na području rezervata Sibuya Game Reserve pronađeni su glava, krvavi komadi djelova tijela i tri para cipela, piše portal 24sata.

'Namjerili se na pogrešne i postali večera'

"Pronašli smo dosta djelova tijela i tri para cipela pa zaključujemo da su lavovi pojeli barem trojicu. Ipak, svuda okolo je visoka trava, pa ne isključujemo mogućnost da ih je i više nastradalo. U park su ušli naoružani lovačim puškama i sjekirama, te s dovoljno hrane za nekoliko dana, pa pretpostavljamo da su došli da ubiju sva četiri nosoroga koliko ih ovdje imamo", izjavio je vlasnik parka Nik Foks.

"Lavovi su naši čuvari i zaštitnici. Namjerili su se na pogrešne i postali večera", zaključio je.

U parku Sibuya Game Reserve koji se prostire na sedamdesetak kvadratnih kilometara, osim lavova i nosoroga žive i ostali primjerci velike afričke petorke: slona, bizona i leoparda.

'U manje od 10 godina nestalo je 20 hiljada bijelih nosoroga'

"Iako nas rastuži kada god neko izgubi život, krivolovci su došli da ubijaju naše životinje. Ovo ujedno šalje vrlo uvjerljivu poruku svim krivolovcima da se neće uvijek iz svojih pohoda vratiti kao pobjednici".

Rezervat je još 2016. ostao bez tri nosoroga kad su krivolovci provalili, ubili životinje i odsjekli im rogove. Međutim, ovaj put su, zalutavši u čopor lavova, lovci postali lovina.

Krivolov na nosoroge rastući je problem u cijeloj Africi, a to se posebno odnosi na područje Južne Afrike. Akcije krivolova postale su vrhunski organiziovane operacije koje podrazumijevaju vrhunsko naoružanje automatskim i poluautomatskim puškama, avione, helikoptere, terence i puške za uspavljivanje, stoji na stranicama rezervata.

Portparol policije Mali Govender potvrdio je da su pronađeni ljudski ostaci i kazao da policija pokušava saznati je li još neko pojeden, javlja Dejli mejl.

"Identiteti krivolovaca još nisu poznati. Pronađeno oružje odnijeli smo u laboratoriju. Balističkom provjerom pokušaćemo ustanoviti je li oružje već korišćeno u krivolovima", izjavio je.

Bonus video: