Sud odredio kauciju od 8 miliona dolara za Kastra

Protiv Ariela Kastra policija je podnijela krivičnu prijavu za tri silovanja i četiri otmice, izjavio je tužilac Viktor Perez
75 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 17:18h

Osumnjičeni za otmicu djevojaka u Klivlendu, Ariel Kastro, pojavio se danas prvi put pred sudom, koji je odredio kauciju od osam miliona dolara, javljaju američki mediji.

Kastro je tokom kratkog pojavljivanja u sudu svo vrijeme gledao u pod i nije ništa govorio, navodi agencija Rojters.

Zamjenik tužioca Brajan Marfi istakao je u obraćanju sudu da je Kastrova kuća u kojoj su držane djevojke bila njihov zatvor, dodavši da se situacija sada promijenila.

"Danas je on pritvorenik i nalazi se u zatvoru", kazao je zamjenik tužioca.

Kastro je optužen za četiri otmice, koje uključuju i ćerku Amande Beri, jedne od djevojaka, koja se rodila tokom boravka u zatočeništvu. Tužilaštvo ga tereti i za silovanja otetih djevojaka. Njegova advokatica po službenoj dužnosti Ketlin DeMec rekla je da Kastro nema novca za kauciju i da je nezaposlen.

On je do novembra prošle godine radio kao vozač školskog autobusa, ali je tada dobio otkaz zbog više prekršaja koje je napravio. Prema navodima policije, koje prenose mediji, tri djevojke su veliki dio vremena dok su bile otete provele vezane lancima i za to vrijeme su fizički i seksualno zlostavljanje. Jedna od njih je imala i više pobačaja, na koje je bila prisiljena.

Džina Dehezus, Amanda Beri i Mišel Najt su otete u razmaku od po godinu dana između 2002. i 2004.

Kastro je sve tri oteo pošto im je ponudio prevoz do kuće.

Dehezus i Beri su se juče vratile svojim porodicama, dok je Najt i dalje u bolnici, ali ljekari njeno zdravstveno stanje ocjenjuju kao dobro.

Otete djevojke puštene iz bolnice

Djevojke koje je Ariel Kastro duže od decenije držao zatočene u jednoj kući u Klilvlendu, Amanda Beri (27) i Džina Dehezus (23) puštene su iz bolnice i vratile su se svojim porodicama.

Treća djevojka, Mišel Najt (32) i dalje se nalazi u bolnici, i njeno stanje ljekari sada ocjenjuju kao dobro.

Kako prenose američki mediji, pozivajući se na policijske izvore, sve tri otete djevojke su tokom boravka u kući Ariela Kastra bile silovane, a on ih je držao vezane lancima i konopcima da ne bi pobjegle.

Amanda Beri je policajcima rekla da je prije dva dana kada je pobjegla iz kuće, uspjela da iskoristi prvu priliku koja joj se ukazala u posljednjih deset godina od kada je oteta.

Klivlendska policija je sinoć saopštila da su Kastrova dva brata Pedro i Onil, koji su takođe bili uhapšeni, sada pušteni, pošto nema dokaza da su bili povezani sa otmicom i držanjem djevojaka u zatočeništvu.

Protiv Ariela Kastra policija je podnijela krivičnu prijavu za tri silovanja i četiri otmice, izjavio je tužilac Viktor Perez.

Zamjenik šefa policije u Klivlendu Ed Tomba rekao je da su djevojke držane odvojeno u kući, gdje su pronađeni lanci i konopci kojima su bile vezane. "One nisu bile u istoj sobi, ali su znale jedna za drugu", rekao je on.

CNN navodi da je Kastro priznao otmice, rekavši da je seksualni zavisnik i da mu je potrebna pomoć doktora.

Ova televizija je navela i da je Amanda Beri krajem decembra 2006. godine rodila dijete u kući, kao i da su otete djevojke imale najmanje pet pobačaja dok su bile zatvorene.

Beri je zajedno sa svojom ćerkom, juče popodne iz bolnice prebačena u kuću svoje sestre u koju je ušla na zadnja vrata zbog velikog broja novinara koji su stajali ispred.

Prije jučerašnjeg pojavljivanja, ona je posljednji put viđena dan prije svog sedamnaestog rođendana u aprilu 2003. godine kada se vraćala sa posla u Burger Kingu.

Svojoj porodici se juče vratila i Džina Dehezus, ali se nije obratila okupljenim novinarima već je samo mahnula okupljenim komšijama i prijateljima koji su uzvikivali njeno ime.

Mediji u SAD su prenijeli da su Kastrove komšije u posljednjoj deceniji u najmanje dva slučaja zvale policiju zbog sumnje da se nešto čudno dešava u njegovoj kući, ali bez uspjeha.

Prema tim navodima, jednom prilikom policija uopšte nije došla, dok su drugi put došli policajci u patrolnim kolima, ali su otišli pošto niko nije otvarao vrata kada su pozvonili.

Opisujući Kastra, mediji navode da je rođen u Portoriku odakle je došao u Ameriku. Do novembra prošle godine radio je kao vozač školskog autobusa, i vodio je prilično društven život svirajući bas gitaru u loklalnom latino bendu.

Do prije deset godina on je bio oženjen i iz tog braka ima dvoje odrasle djece.

Kastro je tokom 2005. godine bio krivično gonjen zbog napada na bivšu suprugu, kojoj je prema tadašnjoj prijavi polomio nos na dva mjesta, izbio zub, isčašio rame i prijetio da će je ubiti zbog svađe oko starateljstva.

Pošto se ona nije pojavila na sudu da potvrdi te navode, krivična prijava protiv njega je odbačena.

On će danas biti izveden pred sudiju povodom najnovijih optužbi za otmice i silovanja.

Galerija

Bonus video: