Google stvara najveću digitalnu biblioteku

Ideja Googlea o stvaranju najveće digitalne biblioteke na pragu je svog otelotvorenja.
0 komentar(a)
Kompanija Gugl, Foto: Beta
Kompanija Gugl, Foto: Beta
Ažurirano: 09.05.2013. 13:11h

Ideja Googlea o stvaranju najveće digitalne biblioteke na pragu je svog otelotvorenja.

Federalni apelacioni sud u Njujorku vjerovatno će se izjasniti pozitivno u vezi sa ovom idejom Googlea - ako je suditi po onom što se moglo čuti na ročištu po žalbi te kompanije u njenom sporu sa Autorskim udruženjem SAD.

Sudsko vijeće razmatra Googlevu žalbu na prošlogodišnju sudsku odluku po kojoj se tužbe pojedinačnih autora čiji su radovi digitalizovani smatraju tužbom cijele branše.

Na najnovijem ročištu spora koji traje cijelih osam godina, dvojica od trojice sudija otišla su u svojim razmatranjima dalje od samog pravnog pitanja, usredsredivši se na vrijednost cijelog Googleovog projekta, iznijevši na kraju vrlo pozitivna mišljenja.

Googleva digititalizacija stigla je do brojke od 20 miliona knjiga čiji se materijal ili u cjelosti ili u odlomcima može naći na internetu.

Sudija Pjer Lival je rekao na ročištu da digitalna biblioteka predstavlja "ogromnu prednost" za "možda mnoge" autore koji bi željeli da Google, tvorac najvećeg veb pretraživača na svijetu, nudi odlomke iz njihovih knjiga potencijalnim kupcima. Ovaj sudija je podsjetio na enormnu društvenu korist ovakvog projekta.

Autorsko udruženje, sa druge strane, traži po 750 dolara odštete za svaku knjigu koju je Google do sada digitalizovao, što bi ovu firmu moglo da košta više od tri milijarde dolara, rekao je Googleov advokat.

Bonus video: