Japan se bori sa sve većim brojem samoubistava djece i tinejdžera

Dok su samoubistva omladine u porastu posljednjih godina, totalni broj samoubistava u Japanu je pao na 21.321 u 2017. godini sa 34.427 u 2013. godini
84 pregleda 0 komentar(a)
samoubistvo, Foto: Shutterstock.com
samoubistvo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2018. 11:05h

Više japanske djece i tinejdžera su izvršila samoubistva između 2016. i 2017. nego u bilo kojoj godini od 1986, navodi se u izvještaju Vlade Japana.

Posljednje istraživanje pokazuje da je 250 djece iz osnovnih i srednjih škola oduzelo sebi živote u 2017. više razloga, uključujući vršnjačko nasilje, porodične probleme i stres, rekao je ministar prosvjete Japana Noriaki Kitazaki.

Te cifre su bile veće za petoro djece u odnosu na 1986. godinu, kada je 268 njih oduzelo sebi život.

"Broj studenata koji sebi odluče oduzeti život ostaje visok, i to je alarmantan podatak kojim moramo da se pozabavimo", rekao je Kitazaki.

Kazao je da je uzrok porasta još uvijek nerazjašnjen.

Većina od onih koji su se ubili bili su srednjoškolci.

Vlada je prethodno zabilježila prvo ubistvo 1. septembra, kada počinje školska godina.

"Duži odmor od škole omogućava vam da ostanete kućama, tako da je to raj za one koji su maltretirani", rekla je 17-godišnja Nani Muenmasa za CNN.

"Kada se ljeto završi, moraš da se vratiš nazad. I onda, kada se počneš bojati da ćes biti zlostavljan, počiniti samoubistvo počinje da izgleda kao moguća opcija", navodi ona.

Munemasa je razmišljala da se ubije zbog vršnjačkog nasilja, prije nego je izašla u javnost sa svojom pričom u namjeri da pomogne ostalim mladim ljudima.

Dok su samoubistva omladine u porastu posljednjih godina, totalni broj samoubistava u Japanu je pao na 21.321 u 2017. godini sa 34.427 u 2013. godini, prema podacima Nacionalne Policijske Agencije.

U 2016. godini Vlada Japana je objavila plan kojim bi smanjila broj samoubistava za 30 odsto do 2026. godine, pogotovo među mladim ljudima, prenosi Japan Tajmsa.

Dio plana uključuje zapošljavanje savjetnika za svaku osnovnu i srednju školu u zemlji, i lansirati 24-časovnu liniju za pomoć.

"Voljeli bi da eliminišemo takve tragedije sve zajedno, ali realnost je da nekoliko stotina djece oduzima svoje živote svake godine", kazao je ministar obrazovanja Kodžu Matsubajaši.

"Važno je da naučimo djecu kako da nađu pomoć što je prije moguće...zato što postaje sve teže kada već počnu da pate. Svijetlo na kraju tunela postaje sve mračnije dok svijetlo na kraju tunela ne počnu da gledaju kao smrt".

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Aziji, samo Južna Koreja ima veću stopu samoubistava od Japana.

Istraživanja takođe pokazuju da samoubistva mogu biti "zarazna", tako što smrt jedne ili više osoba doprinosi porastu samoubilačkog ponašanja među ostalima, pogotovo kod onih osoba koje već imaju suicidalne misli.

Bonus video: