molba na tviteru

Rodman pozvao Kim Džong Una da oslobodi Amerikanca

Rodman je prvi Amerikanac koji se u februaru sastao sa novim sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Denis Rodman, Foto: Heraldsun.com.au
Kim Džong Un, Denis Rodman, Foto: Heraldsun.com.au
Ažurirano: 08.05.2013. 17:34h

Bivša američka NBA zvijezda Denis Rodman riješio je da iskoristi svoje prijateljstvo sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom i zamoli ga za oslobađanje američkog državljanina nedavno osuđenog na 15 godina zatvora u Sjevernoj Koreji.

"Pozivam vrhovnog lidera Sjeverne Koreje, ili kako ga ja zovem 'Kim', da mi učini uslugu i oslobodi Keneta Baea", napisao je Rodman na svom Tviter nalogu, prenio je AP.

Državljanin SAD Kenet Bai osuđen je na 15 godina zatvora uz obavezan prinudni rad pošto se teretio za pokušaj rušenja vlasti, za šta mu je prijetila i smrtna kazna.

Uhapšen je početkom novembra prošle godine u Rasonu, specijalnoj ekonomskoj zoni Sjeverne Koreje u regionu na sjeveroistoku zemlje ka granici Kine i Rusije, gdje je radio kao turistički vodič.

Najmanje šestoro Amerikanaca osuđeno je u Sjevernoj Koreji od 2009. godine. Oni su kasnije deportovani ili oslobodjeni uglavnom nakon posjeta uglednih Amerikanaca Pjongjangu kao što su bivši predsjednici Bil Klinton i Džimi Karter.

Rodman je prvi Amerikanac koji se u februaru sastao sa novim sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, inače strastvenim ljubiteljem košarke.

Tada su zajedno gledali jednu košarkašku utakmicu, a Rodman je najavio da planira da u avgustu ponovo posjeti sjevernokorejskog lidera.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja možda koristi Baea kao "mamac" za otvaranje direktnih pregovora sa Sjedinjenim državama oko svog spornog nuklearnog programa.

Preporučujemo za Vas