Sjeverna Koreja povukla dvije rakete srednjeg dometa sa istočne obale

Zvanični Pjong Jang se odlučio na potez koji značajno smanjuje tenzije na poluostrvu
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja rakete, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja rakete, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2013. 09:54h

Sjeverna Koreja je povukla dvije rakete srednjeg dometa sa jedne od svojih obala, time značajno smanjujući tenzije na poluostrvu, kazao je američki zvaničnik.

Vjerovalo se da se Pjong Jang sprema za napad, ozbiljno prijeteći napadima u regionu, testirajući i postavljajući rakete raznih dometa na svojoj obali. Ujedinjene Nacije su, u međuvremenu, reagovale oštrim sankcijama u martu.

Vijest o povlačenju raketa sa istočne obale sigla je neposredno pred vašingtonski samit Sjedinjenih država i Južne Koreje.

Američki zvaničnik je za BBC rekao da su sklonjene Musudan rakete bile spremne za upotrebu u svakom momentu, ali da su ih vlasti Pjong Janga bez najave i za sada poznatog razloga sklonile na nepoznatu lokaciju. Ovaj zvaničnik kaže i da je ovo prvi potez Pjong Janga posle dosta vremena koji doprinosi smanjenju tenzija u odnosima dvije Koreje, ali poziva na oprez.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca nivo spremnosti podigla na najveći stepen, a američki izvori tvrde da je barem jedna balistička raketa dometa do 3.000 kilometara bila spremna za lansiranje.

Uklonjene Musud rakete su rakete srednjeg dometa. Potencijalne mete su bili Okinava, Japan i baze SAD u Pacifiku.

Bonus video: