Ruski student obmotan žicom protestovao protiv Putina

Pavlesnkiy se go zamotao u bodljikavu žicu kako bi ukazao na "bol" nanesenu građanima Rusije
54 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 17:33h

Ruski student umjetnosti Peter Pavlesnkiy izveo je performans protiv 'represivnog ruskog političkog sistema' u kojem je ležao, obnažen i obmotan bodljikavom žicom.

Pavlesnkiy je već protestovao protiv ruskog režima u slučaju zatvaranja feminističkog punk benda Pussy Riot, čije su članice slobodu izgubile zbog izvođenja performansa protiv politike Vladimira Putina.

Dok članice benda, uprkos burnim reakcijama svjetske javnosti, i dalje izdržavaju zatvorsku kaznu, mladi umjetnik napisao je novi manifest i izveo javni performans kojim poziva na akciju.

U tom umjetničkom projektu, Pavlesnkiy se go zamotao u bodljikavu žicu kako bi ukazao na "bol" nanesenu građanima Rusije.

Pavlesnkiy sa ranijeg protestnog performansa protiv Putinovog sistema

Tportal piše da su zbunjeni policajci probali ga izvuku i maknu iz javnog prostora, ali što su više pokušavali, to su mu više nanosili ogrebotine i povrede. Zatim su ga prekrili pokrivačem i pokušali da makazama raskidaju bodljivaku žicu, što je takođe imalo kontraefekat.

Nakon što je performans završio, ozlijeđen i prekriven krvlju, student se sam povukao.

"Ova akcija simboliše čovjekov opstanak u represivnom političkom sistemu gdje se svaka 'neprikladna' reakcija na postojeću političku strukturu odražava na tijelo pojedinca. To je metafora životinjske poslušnosti, 'naučene sreće' koja nas zarobljava u državnu mašineriju. U posljednjih nekoliko godina izglasano je puno zakona koji rade na gušenju civilnih inicijativa, aktivizma i na uspostavljanje kontrole i zastrašivanja populacije. Vlada nastoji da pretvori ljude u bezumnu i porobljenu stoku, kojoj je dopušten samo rad, konzumacija i prokreacija', napisao je student u objašnjenju svog performansa.

Galerija

Bonus video: