Libija: Usvojen zakon protiv visokih zvaničnika iz Gadafijeve ere

Danas je libijski parlamet usvojio zakon koji zabranjuje visokim vladinim zvaničnicima iz vremena bivšeg lidera Moamera el Gadafija da i dalje budu na rukovodećim pozicijama
3 komentar(a)
Libija, parlament, Foto: EPA
Libija, parlament, Foto: EPA
Ažurirano: 05.05.2013. 18:59h

Libijski parlamet usvojio je danas zakon koji zabranjuje visokim vladinim zvaničnicima iz vremena bivšeg lidera Moamera el Gadafija da i dalje budu na rukovodećim državnim položajima.

Zakonom, nazvanim "Zakon o političkoj izolaciji", mogli bi da budu razriješeni mnogi sadašnji političari koji su obavljali dužnosti i u vrijeme Gadafija, bez obzira na njihovu ulogu u ustanku 2011. u kojem je svrgnut višedecenijski lider Libije.

Libijski parlament - Generalni narodni kongres - velikom većinom usvojio je novi zakon.

Portparol skupštine Omar Humejdan rekao je poslije sjednice koju je direktno prenosila televizija da će biti oformljen odbor za procjenu na koga će se sve primijeniti novi zakon.

Sa glasanja, kako navodi agencija AP, "primjetno" je bio odsutan predsjednik parlamenta, Mohamed el Megarif, koji bi takođe mogao da bude smijenjen prema novom zakonu. Među onima koji bi mogli biti pogođeni mogao bi biti i premijer Ali Zidan, koji je u vrijeme Gadafija radio kao diplomata.

Bonus video: