SAD: Saudijske diplomate pod istragom

Specijalni agent Sekretarijata za državnu bezbjednost SAD Džon Tores rekao je da su policajci reagovali po dojavi i da su spasili dvije državljanke Filipina
2 komentar(a)
Ambasada S.Arabije u Vašingtonu, Foto: Voanews.com
Ambasada S.Arabije u Vašingtonu, Foto: Voanews.com
Ažurirano: 04.05.2013. 09:34h

Američke vlasti istražuju umiješanost saudijskih diplomata u Vašingtonu u mogući slučaj "modernog ropstva".

Potvrdu za ovu informaciju "NBC" televizija je dobila u Sekretarijatu za državnu bezbjednost SAD.

"NBC" prenosi da je jedna od žena pobjegla iz kuće, tako što se u posljednjem trenutku provukla kroz ulaznu kapiju koja se zatvarala

Specijalni agent ovog sekretarijata Džon Tores, koji predvodi istragu, rekao je da su policajci reagovali po dojavi, došavši do ulazne kapije imanja u elitnom prijestoničkom naselju Meklin, i da su spasili dvije državljanke Filipina.

Američka televizija prenosi da je jedna od žena pobjegla iz kuće, tako što se u posljednjem trenutku provukla kroz ulaznu kapiju koja se zatvarala.

Za sada nije jasno da li su žrtve same pozvale policiju ili je to neko drugi učinio. One sada imaju policijsku zaštitu i nalaze se na sigurnom, kazao je Tores.

Oko ovog slučaja se oglasio i portparol Stejt dipartmenta Patrik Ventrel koji je rekao da je istraga još na početku i da je komplikuje mogućnost da su u cio slučaj umiješane i osobe koje imaju diplomatski imunitet.

Republikanski kongresmen iz Virdžinije Frenk Vulf upozorio je da diplomate iz Saudijske Arabije zloupotrebljavaju mogućnost da iz svojih država dovode osoblje za kućne poslove.

"Oni ih dovode sa sobom, rade po sedam dana u nedjelji bez prestanka a oduzimaju im i pasoše", naveo je kongresmen.

Novinari "NBC" su došli do imanja saudijskih diplomata, ali im je čuvar na ulazu samo rekao da se vlasnik kuće nalazi u ambasadi u Vašingtonu.

Bonus video: