U Kini prodavali meso pacova kao jagnjetinu

Među uhapšenima su 63 osobe koje su kupovale meso lisica, lasica, pacova i drugih životinja koje nije bilo testirano na kvalitet i ispravnost, prerađivali i prodavali kao jagnjetinu
63 pregleda 3 komentar(a)
pacovi, Foto: Tanjug-AP
pacovi, Foto: Tanjug-AP
Ažurirano: 03.05.2013. 17:04h

Kineska policija je razbila kriminalni lanac koji je prodavao meso pacova i lisica kao jagnjetinu, što je najnoviji skandal s prehrambenom bezbjednošću u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Ministarstvo za javnu bezbjednost je, kako prenosi Tanjug, objavilo rezultate tromesječne istrage protiv narušilaca prehramebene bezbjednosti, istakavši u saopštenju da su vlasti istražile više od 380 slučajeva i uhapsile 904 osumnjičenih osoba.

Među uhapšenima su 63 osobe koje su navodno vodile poslove u Šangaju i priobalnom gradu Vusji. Oni su kupovali meso lisica, lasica, pacova i drugih životinja koje nije bilo testirano na kvalitet i ispravnost, prerađivali ga uz dodavanje aditiva, kao što je želatin i prodavali kao jagnjetinu.

Takvo meso je prodavano na poljoprivrednim pijacama u provinciji Đengsu i u Šangaju, prenosi agencija AP.

Uprkos višegodišnjim skandalima s ispravnošću hrane - od zagađenosti mlijeka jednom industrijskom hemikalijom do korišćenja industrijskih boja u jajima - Kina ne uspijeva da očisti svoj lanac isporuka hrane.

Danas je Vrhovni narodni sud Kine izdao smjernice kojima se poziva na strože kažnjavanje za proizvodnju i prodaju nebezbjednih prehrambenih proizvoda, kao najnoviji odgovor na prehramebene skandale koji su razgnjevili kinesku javnost.

Kineski kodeks kažnjavanja, koji zabranjuje nebezbjednu ili zagađenu hranu, ne precizira, međutim, koje se radnje smatraju kršenjem zakona.

Krivotvorenje hrane za bebe kojoj u opasnoj mjeri nedostaju hranljivi sastojci takođe se, prema smjernicama, smatra zločinom i krivično se kažnjava, kao i nemarni vladini prehrambeni inspektori koji takođe podliježu krivičnoj kazni.

Bonus video: