Do 2017. polovina radnika nosiće svoje računare na posao

Procjena je da oko 15 odsto preduzeća, zbog prirode svog posla, nikada neće preći na takvu poslovnu filozofiju, dok će oko 40 odsto njih ponuditi zaposlenima da sami odaberu model
2 komentar(a)
računari, Foto: Shutterstock
računari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2013. 16:43h

Sve više kompanija podstiče svoje radnike da rade na svojim uređajima, čime smanjuju troškove za računarsku opremu, ali istovremeno povećavaju troškove za održavanje licenci i sigurnost

T-portal piše da je 'BYOD' ili 'bring your own device' (donesite sami svoje uređaje) praksa koja se sve više širi u korporativnom svijetu.

Prema istraživanju američke kompanije Gartner, do 2017. pola svjetskih kompanija tražiće od svojih radnika da sami osiguraju uređaje za rad. Procjena je da oko 15 odsto preduzeća, zbog prirode svog posla, nikada neće preći na takvu poslovnu filozofiju, dok će oko 40 odsto njih ponuditi zaposlenima da sami odaberu model.

Iza tih brojeva skriva se zapravo ekonomska računica: prema Gartnerovim proračunima, osiguravanje opreme za rad, poput računara, mobilnih telefona ili tableta, iznosi oko 600 dolara po radniku godišnje. Za velike kompanije koje imaju više od 2.500 zaposlenih to može predstavljati značajan trošak na godišnjem nivou.

Zbog toga ne bi trebalo da bude iznenađenje to što upravo takve firme najviše podstiču svoje zaposlene da na posao donose privatne uređaje. Trenutno se BYOD najviše koristi u Indiji, Kini i Brazilu, a evropske kompanije za to, za sada, ne pokazuju veliki interes.

Iako takva poslovna filozofija daje zaposlenima mogućnost da sami odaberu uređaje na kojima će raditi, oni i dalje očekuju od poslodavca da im na neki način kompenzuje korištenje vlastitih resursa. Što je više zaposlenih i njihovih različitih uređaja, to znači i veće bezbjednosne troškove. Više različitih licenci i više potencijalnih problema zbog različitih platformi koje moraju raditi zajedno.

"Napokon smo došli do toga da IT industrija i službeno prizna da ljudi koriste svoje službene uređaje i za neslužbene stvari. Takođe, često koriste privatne uređaje za poslovne stvari. Kada to jednom shvatite, shvatićete zašto je potrebno zaštititi podatke na drugačiji način no što se to radilo do sada", ocijenio je potpredsjednik i analitičar u Gartneru, Dejvid Vilis.

Bonus video: