SAD ne planira da briše Kubu sa crne liste

Vašington optužuje Kubu da pruža utočište kolumbijskim pobunjenicima, baskijskim ekstremistima i američkim bjeguncima, a Kuba negira da je na bilo koji način povezana sa terorizmom
3 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2013. 07:21h

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da izbrišu Kubu sa liste država koje sponzorišu terorizam, na kojoj se nalaze i Sirija, Iran i Sudan, saopštio je Stejt dipartment.

Prema riječima portparola Stejt departmenta Patrika Ventrela, lista država koje sponzorišu terorizam neće biti izmijenjena.

"Stejt dipartment trenutno ne planira da izbriše Kubu sa liste država koje sponzorišu terorizam", rekao je Ventrel.

Izvještaj o terorizmu trebalo je da bude objavljen u utorak, ali je odložen i biće objavljen do kraja maja. Vašington optužuje Kubu da pruža utočište kolumbijskim pobunjenicima, baskijskim ekstremistima i američkim bjeguncima, a Kuba negira da je na bilo koji način povezana sa terorizmom.

Jedan od uslova za brisanje neke zemlje sa liste država koje sponzorišu terorizam jeste da se javno odrekne terorizma, što je Kuba i učinila u aprilu kada je uputila izraze saučešća i američkom narodu i vladi nakon bombaškog napada na Bostonskom maratonu.

Bonus video: