Daka: Demonstranti traže da se objese vlasnici fabrika

U Daki se 24. aprila srušila osmospratnica u kojoj je momentu nesreće nalazilo više od 3.000 ljudi
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 11:08h

Međunarodni praznik rada - 1.maj postao je centralna tačka radničkog gnijeva u Bangladešu zbog nezapamćene nedavne katastrofe.

Nekoliko hiljada demostranata sa crvenim zastavama, uzvikivali su "Objesite ubice, objesite vlasnike fabrika" na ulicama Dake na početku niza protesta planiranih širom zemlje na državni praznik, prenijela je agencija AFP.

Uprkos pozivima bangladeškog premijera Šeik Hasina da se "ohlade glave", tenzije zbog najsmrtonosnije katastrofe u zemlji pokazuju malo znakova da jenjavaju uz strah od novog nasilja i vandalizma u fabrikama tekstila širom Bangladeša.

U Daki se 24. aprila srušila osmospratnica u kojoj je momentu nesreće nalazilo više od 3.000 ljudi koji su radili u pogonima pet tekstilnih fabrika pretežno za zapadne kompanije.

Mada se samo dan ranije pojavila pukotina na konstrukciji zgrade, vlasnici fabrika tražili su od zaposlenih da nastave s radom i u rušenju zgrade nekoliko sati kasnije poginulo je više od 400 osoba, pretežno žena, 149 se i dalje vodi kao nestalo i oko 2.500 je povrijeđeno, najnoviji su podaci o broj žrtva koji su danas saopšteni u Daki.

AFP dodaje da sindikalni aktivisti očekuje da će radnici izaći na ulice širom Azije, gdje će biti na desetinama hiljada protestnih skupova povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Lider Lige za tekstil i odeću Kamrul Anam rekao je da učesnici protesta na stradanje svojih kolega gledaju kao na "ubistvo".

"Želimo da odgovorni za ovu tragediju budu najstrožije kažnjeni", rekao je jedan od organizatora demonstracija u Daki, gdje se prema podacima policije okupilo oko 10.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: