Pronađen živ nakon 44 godine, zaboravio jezik i familiju

Robertson je 1968. učestvovao u operaciji u Laosu kada je njegov helikopter srušen. Uz njegovo ime u vojnoj dokumentaciji skoro pola vijeka piše „ubijen u akciji“
95 pregleda 0 komentar(a)
Džek Harli Robertson, Foto: Independent.co.uk
Džek Harli Robertson, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 01.05.2013. 08:29h

Američki ratni veteran Džon Hartli Robertson pronađen je u jednom zabačenom vijetnamskom selu 44 godine pošto je proglašen mrtvim.

Bolesni starac sa juga Vijetnama, koji je zaboravio engleski jezik, svoj datum rođenja i imena supruge i dvoje djece, zapravo bi mogao biti Robertson – bivši pripadnik Zelenih beretki koji je nestao 1968, tvrdi se u dokumentarnom filmu kanadskog režisera Majkla Jorgensona.

Robertson je 1968. učestvovao u specijalnoj operaciji u Laosu kada je njegov helikopter srušen. Premda njegovo tijelo nikada nije pronađeno, uz njegovo ime u vojnoj dokumentaciji gotovo pola vijeka piše „ubijen u akciji“.

Uprkos tome, Robertsonova porodica je tvrdila da je preživio pad i da imaju dokumenta koja sugerišu da je određeno vrijeme proveo u jednom vijetnamskom zatvoru. To je zainteresovalo vijetnamskog veterama Toma Faunsa i uglednog režisera Jorgensena.

Fauns je 2008. bio na humanitarnoj misiji u jugoistočnoj Aziji kada je došao do saznanja o jednom „ratnom bratu“ na koga je zaboravila američka vlada. Zato se udružio sa Jorgensenom kako bi pronašli misterioznog starca i otkrili njegov pravi identitet.

„Priča o nestanku je prilično nevjerovatna, prilično grandiozna“, kazao je Jorgensen za „Gloub end mejl“, dodavši da se „Tom sastao sa njim i bio veoma skeptičan, detaljno ga ispitivao i pokušavao da ga natjera da 'pukne'“.

Međutim, ono što im je starac ispričao uz pomoć prevodioca ubijedilo ih je u suprotno. Kazao im je da su ga sjevernovijetnamci uhvatili nedugo nakon pada helikoptera, da su ga držali u kavezu od bambusa i mučili nekih godinu dana. Usljed zadobijenih povreda glave, o njemu se nakon puštanja iz zatvora brinula lokalna medicinska sestra sa kojom se kasnije i vjenčao.

Jorgenson je kazao da američka vojska nije bila od veće koristi u pokušaju identifikovanja ovog muškarca, tvrdeći da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je u pitanju Robertsom, uprkos uzimanju njegovih otisaka u ambasadi SAD 2010. „Nije zbog toga što Vijetnamci ne žele da ga puste, već prije zato što američka vojska ne želi da se on vrati“, ocijenio je režiser.

Dodatnu težinu teoriji daju ponovni susreti sa njemu bliskim ljudima, među kojima su i suze muškarca kojeg je Robertson obučavao 1960. i koji kaže da je prepoznao bivšeg nadređenog na prvi pogled.

Najemotivniji susret bio je, međutim, sa Robertsonovom 80-godišnjom sestrom Džin Robertson Holi.

Iako bi DNK test ustanovio pravu istinu, Holi smatra da on nije potreban. Poručila je da je u potpunosti sigurna da je taj muškarac njen davno nestali brat „Džoni“.

Hju Tran, Kanađanin rođen u Vijetnamu koji je pratio Faunsa i Jorgensena na putovanju i služio kao prevodilac, kazao je da misteriozni muškarac govori izvornim vijetnamskim bez traga američkog akcenta.

„Da iskreno kažem, nakon prvog razgovora sa njima bio sam 90 odsto siguran da je to taj muškarac“, kazao je Tran, priznavši da je imao neke sumnje. „I dalje nisam vjerovao.. dok nisam vidio susret sa porodicom“.

Uprkos susretu sa porodicom, „Robertson“ je odlučio da ostane u Vijetnamu pošto je ispunio svoju posljednju želju; da vidi svoje američke srodnike još jedan put.

Bonus video: