Karzai priznao da je dobijao pare od CIA: Koristili smo ga za dobre stvari

CIA je davala novac da bi stekla uticaj, ali je samo doprinijela širenju korupcije, rekli su aktuelni i bivši zvaničnici za njujorški list
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 16:32h

Avganistanski predsjednik je potvrdio da je njegova kancelarija, Nacionalni savjet bezbjednosti (NSC), u posljednjih deset godina primala pakete novca od CIA.

"Ova pomoć je bila vrlo produktivna i mi im se zahvaljujemo", istakao je Hamid Karzai, navodeći da je novac dobijen od CIA korišćen "za dobre stvari", između ostalog i za pomoć ranjenima i bolesnima, izvještava AFP.

U današnjem "Njujork tajmsu" se pojavila vijest da je CIA za više od 10 godina kancelariji avganistanskog predsednika dala desetine miliona dolara i to u gotovom novcu zapakovanom u kofere i ruksake.

"Mi to zovemo nevidljivim novcem. Došao je u tajnosti i otišao u tajnosti", kaže Halil Roman koji je bio zamjenik šefa Karzaijeve kancelarije od 2002. do 2005. godine.

CIA je davala novac da bi stekla uticaj, ali je samo doprinijela širenju korupcije, rekli su aktuelni i bivši zvaničnici za njujorški list.

"Najveći izvor korupcije u Avganistanu bile su SAD", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Odavno je poznato da Amerika daje novac pristalicama u Avganistanu, kao što je činila i u Iraku. Međutim, "Njujork tajms" je jedan od prvih koji je objavio sumu datu konkretno Karzaijevoj kancelariji.

Njujorške novine pišu da, izgleda, niko nije kontrolisao gdje odlazi tajni novac CIA koji je namijenjen sticanju uticaja podmićivanjem čelnika vojske i političara, uključujući one koji su povezani sa trgovinom narkoticima, pa čak i talibane.

Iran je ranije davao novac jednom od Karzaijevih glavnih pomoćnika, što je avganistanski predsejdnik 2010. godine sam priznao. Međutim Iranci su prestali da isplaćuju novac, dok je CIA nastavila to da radi, tvrdi "Njujork tajms".

Avganistanu su obećane milijarde dolara pomoći poslije povlačenja vojnika NATO 2014. godine, ali samo pod uslovom da korupcija bude obuzdana.

Galerija

Bonus video: