Savjet bezbjednosti UN odobrio mirnovne snage za sjeverni Mali

Posljednjom rezolucijom Savjeta bezbjednosti je odobreno razmještanje snaga UN koje će činiti 11.200 vojnika i 1.440 pripadnika međunarodne policije.
0 komentar(a)
UN plavi šljemovi, Foto: Rojters
UN plavi šljemovi, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.04.2013. 19:30h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je odobrio novu mirovnu misiju u sjevernom Maliju, koja treba da pomogne da se ponovo uspostavi demokratija i vrati stabilnost na sjeveru te zemlje kojim su do prije tri mjeseca upravljali islamisti.

Islamski džihadisti držali su sjeverni Mali do januara, kada su istjerani u međunarodnoj vojnoj intervenciji koju je predvodila Francuska.

Rezolucija je odobrila razmještanje snaga UN koje će činiti 11.200 vojnika i 1.440 pripadnika međunarodne policije.

Mirnovne snage UN preuzele bi misiju koju su do sada vodile afričke snage 1. jula, mada bi taj datum mogao biti izmijenjen.

Glavni zadaci nove mirovne snage biće da pomognu stabilizaciju na sjeveru Malija, vraćanje autoriteta vlade u cijeloj zemlji i obnovu ustavnog poretka, demokratske uprave i nacionalnog jedinstva.

Zbog stalne nesigurnosti na sjeveru, rezolucija je odobrila Savjetu bezbjednosti da revidira datum razmještanja tih snaga u roku od 60 dana, kako bi se ocijenilo da li teroristi predstavljaju prijetnju u oblastima u kojima će djelovati snage UN ili da li međunarodne snage vode veće borbene operacije u tim oblastima. U tom slučaju, Savjet bi mogao da odgodi razmještanje misije.

Nove snage UN nemaju ovlašćenja da preduzimaju ofanzivne vojne operacije protiv pobunjenika. Za to su ovlašćeni franuski vojnici, koji će intervenisati u slučaju "bliske i ozbiljne opasnosti", na zahtjev generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Rezolucija na pominje antiterorističke operacije. Takve operacije trenutno vodi Francuska i vjerovatno je da će s time nastaviti, prema sporazumu sa vlastima Malija.

Nove snage imaju ovlašćenje da "preduzmu aktivne korake da spriječe povratak naoružanih elemenata" u sjeverne oblasti, da ponovo stvore malijsku policiju, kao i da razoružaju i demobilišu nekadašnje borce.

Rezolucija osuđuje kretanje "terorista, ekstremista i oružanih grupa ka jugu" u januaru mjesecu, kao i povrede ljudskih prava, među kojima su pogubljenja, amputacije udova i seksualno nasilje.

Ponavlja se da počinioci moraju da odgovaraju i ističe da je tužilac Međunarodnog krivčnog suda pokrenuo istragu zločina. Mirovna misija UN takođe ima ovlašćenje da podrži politički dijalog, kao i predsjedničke i parlamentarne izbore koji treba da budu održani u julu.

Bonus video: