Venecuela: Nacionalna garda pretukla opozicione pristalice

Pripadnici Nacionalne garde upotrijebili prekomjernu silu protiv opozicionih pristalica koje ne žele da prihvate izbornu pobjedu Nikolasa Madura
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 08:48h

Pripadnici Nacionalne garde Venecuele pretukli su više desetina opozicionih pristalica koji odbijaju da prihvate rezultate predsjedničkih izbora, izjavio je danas venecuelanski advokat za ljudska prava Alfredo Romero.

Romero je rekao da su pripadnici Nacionalne garde upotrijebili prekomjernu silu protiv opozicionih pristalica koje ne žele da prihvate izbornu pobjedu Nikolasa Madura. Advokat je rekao da su pristalice opozicije pretučene u kasarni Nacionalne garde u Barkvisimetu, na zapadu Venecuele, gdje je privedeno najmanje 300 osoba zbog podrške opozicionom predsjedničkom kandidatu Enrikeu Kaprilesu.

Kako je naveo, većina uhapšenih su mladi od 15 do 22 godine.

Kapriles ne priznaje pobjedu Nikolasa Madura, tvrdeći da je na predsjedničkim izborima u nedjelju bilo neregularnosti.

Predsjednik Vrhovnog suda Venecuele izjavio je u srijedu da ne postoji pravni osnov za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora održanih u nedjelju.

Maduro je bio "desna ruka" preminulog predsjednika Uga Čavesa i vršilac dužnosti predsjednika nakon njegove smrti. Kapriles je bio i protivkandidat Čavesu na izborima u oktobru 2012, kada je osvojio 44 odsto, a Čaves 55 odsto glasova.

Izborna komisija odlučila da prebroji dio glasova

Izborna komisija saopštila je da će prebrojati 46 odsto glasova koje do sada nije uzela u obzir, a opozicioni kandidat Enrike Kapriles izrazio je nadu da bi ova odluka mogla da promijeni izborni rezultat. Za danas je u Karakasu zakazana inauguracija novoizabranog predsjednika Nikolasa Madura, čiju pobjedu Kapriles ne priznaje, tvrdeći da je na predsjedničkim izborima bilo neregularnosti.

"Mislim da ćemo dobiti glasove koji su nam potrebni", poručio je sinoć Kapriles, poslije odluke Komisije da prebroji glasove koji nisu uzeti u obzir prvog, izbornog dana.

Kandidat opozicije zatražio je ranije ponovno prebrojavanje svih glasova, ali je rekao da je zadovoljan i ovakvom odlukom Izborne komisije.

Nacionalna izborna komisija u ponedjeljak je saopštila da je Maduro osvojio 50,8 odsto, a Kapriles 49 odsto glasova, što je manje od 300.000 glasova razlike.

Galerija

Bonus video: