Sirija: Pobunjenici zauzeli vojnu bazu u Homsu

Posljednjih mjeseci, pobunjenici su znatno napredovali u sjevernim i istočnim oblastima, a na jugu, u oblasti između Damaska i granice sa Jordanom, postigli važne pobjede
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 15:23h

Sirijski pobunjenici zauzeli su danas vojnu bazu u strateški važnoj provinciji Homs, saopštili su sirijski aktivisti za ljudska prava.

Ta centralna provincija ima izuzetan značaj za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada budući da povezuje Damask - centar njegove moći, s jednim od njegovih najvećih saveznika, milicijom Hezbolah u susjednom Libanu.

Asad je juče optužio Zapad da u dvogodišnjem građanskom ratu podržava al-Kaidu. U jednom od rijetkih intervjua, on je osudio i Jordan zato što je, kako je rekao, dozvolio "hiljadama" boraca da uđu u Siriju i na strani pobunjenika se uključe u građanski rat.

Posljednjih mjeseci, sirijski pobunjenici su znatno napredovali u sjevernim i istočnim oblastima Sirije, a na jugu, u oblasti između Damaska i granice sa Jordanom, postigli važne pobjede.

Sirijska opservatrorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je opozicija danas u potpunosti preuzela kontrolu nad vojnim kompleksom Daba u Homsu, poslije višenedjeljnih borbi s vojskom.

Foto: Beta/AP

Daba je nekad bila vazduhoplovna baza, ali nije upotrijebljena od 2011. godine, kada su počeli antivladini protesti koji su se pretvorili u rat. Ipak, tamo je do sada bila vojska koja je trebalo da spriječi pobunjenike da je zauzmu, saopštila je Opservatorija.

Nije poznato da li je i koliko vladnih vojnika bilo u bazi kada je zauzeta.

Daba je u blizini važnog auto-puta koji povezuje Damask sa obalom Sredozemnog mora gdje žive Alaviti, manjina iz koje je vladajuća porodica Asad. Pobunjenci koji žele da zbace Asada pripadaju sunitskoj većini, a glavni Asadovi saveznici, Iran i Hezbolah, su šiiti.

Galerija

Bonus video: