"Marionetska grupa"

Sjeverna Koreja Traži izvinjenje od Južne

Ukoliko Jug zaista želi međukorejski dijalog, onda treba da se izvini za svoje djelovanje s ciljem da nanese štetu ponosu Sjevera
3 komentar(a)
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
21.02.2019. 19:56h

Sjevernokorejska vojska izdala je danas ultimatum, u kojem poziva Južnu Koreju da joj se izvini zbog aktivnosti usmjerenih protiv nje.

"Vrhovna komanda Korejske narodne armije izdala je danas ultimatum južnokorejskoj marionetskoj grupi", javila je sjevernokorejska džavna agencija KCNA.

Ukoliko Jug zaista želi međukorejski dijalog, onda treba da se izvini za svoje djelovanje s ciljem da nanese štetu ponosu Sjevera i da objelodani da će prestati s takvim ponašanjem, navela je sjevernokorejska komanda.

Sjeverna Koreja danas proslavlja 101. godišnjicu rođenja svog osnivača Kim Il Sunga. U isto vrijeme, u Seulu su održani antiratni protesti.

Pjongjang prijeti već nedeljama da će napasti SAD i Južnu Koreju, od kako su uvedene sankcije Ujedinjenih nacija poslije treće nuklearne probe Sjevera u februaru i održavanja dvomjesečnih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Seul je u stanju povišene pripravnosti zbog mogućeg lansiranja rakete povodom Dana sunca, godišnjice rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane ranije danas je saopštilo da satelitska nadgledanja poligona za lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji preko vikenda nisu otkrila "posebne znakove" da će uslijediti neposredno probno ispaljivanje raketa, ali da je Sjever spreman da uradi tako nešto.