STRUČNA KONTROLA

Stručnjaci IAEA analiziraju situaciju u Fukušimi

Prema planovima japanske vlade, za kompletno raščišćavanje elektrane, smještene 230 kilometara sjeveroistočno od Tokija, biće potrebno oko 40 godina
158 pregleda 0 komentar(a)
nuklearka Fukušima, Foto: Rojters
nuklearka Fukušima, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.04.2013. 11:11h

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nadgledaće kako teče proces raščišćavanja i stavljanja van pogona nuklearne elektrane Fukušima-Daiči.

Vođa tima IAEA Huan Karlos Lentiho rekao je danas da će inspektori te međunarodne organzacije analizirati stanje reaktora, zabilježiti nivo radijacije i utvrditi kako teče proces odlaganja radioaktivnog otpada.

Čišćenje kontaminiranog regiona je "veliki izazov", rekao je Lentiho, ističući da je potrebno bezbjedno nuklearnu elektranu staviti van pogona.

Japanske agencije koje su pratile situaciju u Fukušimi saopštile su da je bilo najmanje osam problema u elektrani polovinom marta, od kvarova na električnoj mreži do curenja radioaktivne vode.

Tim IAEA će sprovesti svoje analize u Fukušimi, a izvještaj o stanju u elektrani naredne sedmice će predstaviti japanskim zvaničnicima i kompaniji Tokio elektrik pauer (TEPKO) koja upravlja havarisanim nuklearnim postrojenjem.

U zemljotresu i cunamiju 2011. godine, koji su opustošili sjeveroistočnu obalu Japana, teško je oštećena nuklearna centrala Fukušima 1. Prema planovima japanske vlade, za kompletno raščišćavanje elektrane, smještene 230 kilometara sjeveroistočno od Tokija, biće potrebno oko 40 godina.