Kina: Ptičiji grip H7N9 odnio 13 života

Virus ptičijeg gripa H7N9 proširio se na još jednu kinesku pokrajinu, javlja službena kineska agencija, koja javlja o dvije oboljele osobe u Henanu, zapadno od žarišta bolesti
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 16:26h

Još dvije osobe umrle su u Kini od nove vrste ptičjeg gripa, čime se broj umrlih od zaraze virusom H7N9 popeo na 13, objavili su državni mediji.

Sinhua je javila da su oba lica umrla u Šangaju, gde su se pojavila i tri nova slučaja zaraze.

Danas je prijavljeno ukupno 11 novih slučjava oboljelih od ptičjeg gripa, od čega dva u centralnoj provinciji Henan u kojoj ih do sada nije bilo.

Sve zajedno, u Kini je prijavljeno 60 lica zaraženih H7N9. Prvi slučaj u Pekingu pojavio se juče, a zaražena je sedmogodišnja djevojčica. Svi prethodni bili su u Šangaju i drugim oblastima istočne Kine.

Četiri nova slučaja prijavljena su juče u istočnoj provinciji Džedjang i još dva u Đangsu.

Zdravstveni zvaničnici veruju da se virus, koji je prošlog mjeseca otkriven kod ljudi, širi direktnim kontaktom sa zaraženom živinom, ali da još nema dokaza da se može prenijeti sa čoveka na čoveka.

Proširio se na još jednu provinciju

Virus ptičjeg gripa H7N9 proširio se na još jednu kinesku pokrajinu, javlja službena kineska agencija navodeći slučaj dvije oboljele osobe u Henanu, zapadno od žarišta bolesti.

"Dva nova slučaja su zabilježena u nedjelju u Henanu, u samom centru Kine", ističe agencija Xinhua. Do juče je virus H7N9, prema službenim podacima, bio ograničen na tri pokrajine na istoku zemlje (Žejiang, Jiangsu i Anhui) i na kinesku istočnu metropolu Šangaj.

Međutim, u subotu je prvi slučaj zabilježen i u Pekingu, gdje su vlasti saopštile da je kod sedmogodišnje djevojčice, ćerke čovjeka koji zarađuje od trgovine pilića, otkriven novi virus H7N9 nakon čega je smještena u bolnicu. Njeno je stanje sada stabilno. Od objavljivanja informacija o prvom slučaju H7N9 prije dvije nedjelje, novi ptičiji grip je utvrđen kod 51 osobe, od kojih je do sada 11 umrlo.

Prije ovih slučajeva koji su nedavno zabilježeni u Kini, soj virusa ptičje gripe H7N9 nije se prenosio na čovjeka. Kao i kod najraširenijeg soja H5N1, naučnici strahuju da bi se zbog mutacije virusa bolest mogla prenositi s čovjeka na čovjeka, što bi moglo da prouzrokuje pandemiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istakla je ove nedjelje da "nema nikakvih naznaka" prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.

Bonus video: