SAD objavljuju "crnu listu" Rusa, Rusija prijeti kontramjerama

Kremlj je upozorio Vašington da ne objavljuje listu ruskih zvaničnika kojima se zabranjuje ulazak u SAD
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 11:11h

SAD bi trebalo da objave "crnu listu" sa Rusima optuženim za kršenje ljudskih prava, a taj korak je razbjesneo rusku vladu koja je zaprijetila svojim sankcijama.

Kremlj je upozorio Vašington da ne objavljuje listu ruskih zvaničnika kojima se zabranjuje ulazak u SAD.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da bi objavljivanje moglo da dovede do dugotrajnog narušavanja odnosa dvije zemlje, prenijela je agencija AFP.

"Pojavljivanje liste bi sigurno imalo veoma negativan uticaj na rusko-američke bilateralne odnose", rekao je Peskov.

Lista sa imenima Rusa, sastavljena je u okviru zakona nazvanog "Magnitski zakon", po ruskom advokatu Sergeju Magnitskom, uhapšenom 2008. godine zbog utaje poreza nakon što je optužio zvaničnike ruske policije za krađu 230 miliona dolara, prenijela je agencija AP.

Magnitskog su, kako javlja agencija, tukli u zatvoru i nije dobijao ljekarsku pomoć i preminuo je 2009. godine.

Prema tom zakonu, na "crnoj listi" neće biti samo oni koji su povezani sa smrću Magnitskog, već i oni koji su umiješani u druga kršenja ljudskih prava.

Objelodanjivanje imena događa se u veoma osetljivom trenutku za Obaminu administraciju, koja pokušava da započne razgovore sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja.

Obamina administracija saopštila je juče da će savjetnik za nacionalnu bezbjednost Tom Donilon putovati u Moskvu ovog mjeseca radi razgovora o saradnji.

Pojedini poslanici pritiskaju Obaminu administraciju da mete "Magnitski zakona" budu i zvaničnici visokog ranga, uključujući neke bliske ruskom predsjedniku.

Pojedini neimenovani američki zvaničnici kažu da bi se na listi mogao naći i visoki policijski zvaničnik Aleksandar Bastrikin, koji je predvodio akcije gušenja ruske opozicije i nalazi se na čelu komiteta koja je vodila istragu o smrti Magnitskog i koja je prošlog mjeseca zaključila da nije počinjen nikakav zločin.

Na listi bi, prema neimenovanom zvaničniku, mogao da se nađe i čečenski lider koga Moskva podržava - Ramzan Kadirov.

Administraciji je poslata lista sa više od 250 imena.

Rusija je, kada je usvojen "Magnitski zakon", odgovorila tako što he zabranila američkim porodicama da usvajaju rusku djecu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova sastavilo je svoju "crnu listu" sa imenima američkih zvaničnika koji su prekršili ljudska prava.

Bonus video: