Japan postavlja "patriot" rakete zbog Pjongjanga

Do sada je japansko ministarstvo odbrane planiralo da na ostrvu trajno postavi ove rakete do marta 2015. ali je odlučeno da se realizacija plana ubrza
1 komentar(a)
Japan, rakete, Foto: Beta/AP
Japan, rakete, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.04.2013. 11:43h

Japan je saopštio da će postaviti raketni sistem "patriot" na svoje južno ostrvo Okinava da ojača svoj antiraketni štit u jeku tenzija sa Sjevernom Korejom.

Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, i da pogodi amerčko ostrvo Guam u Pacifiku

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera rekao je da će rakete biti postavljene u dvije vojne baze na Okinavi što prije, moguće tokom ovog mjeseca.

Do sada je japansko ministarstvo odbrane planiralo da na ostrvu trajno postavi ove rakete do marta 2015. ali je odlučeno da se realizacija plana ubrza da bi se zaštitili život i imovina stanovništva od balističkih raketa, rekao je Onodera na konferenciji za štampu.

On je ovo objavio u jeku napetosti u regionu oko Sjeverne Koreje koja je zaprijetila svojim neprijateljima "termonuklearnim ratom" i mogla bi narednih dana da sprovede jednu ili više proba raketa srednjeg dometa, prema saznanjima južnokorejskih obavještajnih službi.

Dvije rakete "Musudan" prebačene su na istočnu obalu Sjeverne Koreje, na obalu Japanskog mora, navodi Seul. Ova raketa teoretski ima domet od 3.000 kilometara, što znači da može da pogodi Južnu Koreju i Japan

Čekanje 15. aprila

Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, i da pogodi amerčko ostrvo Guam u Pacifiku. Sjeverna Koreja bi mogla da ispali jednu ili više raketa do 15. aprila, dana rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine.

Analitičari smatraju da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja namjerno ciljati Japan

Japanski ministar je rekao da je "nepredvidljivo" kada će Pjongjang riješiti da ispali ove rakete, ali je dodao da će Japan ostati u stanju pripravnosti da bi mogao da reaguje u svakom trenutku.

Ranije ove nedjelje Onodera je zvanično odobrio japanskim vojnim snagama da unište svaku sjevernokorejsku raketu koja bi ugrozila japansku teritoriju. Rakete "patriot" postavljene su u centar Tokija i oko glavnog grada, a razarači opremljeni radarskim sistemom "edžis" i opremom za presrijetanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Analitičari smatraju da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja namjerno ciljati Japan, i ocjenjuju da su mjere zaštite koje Japan preduzima uglavnom da bi bili spremni za slučaj da neuspješnog lansiranja sjevernokorejske probne rakete i mogućnost da zbog tehničkog problema ona greškom padne na teritoriju Japana.

Bonus video: