Kina demantuje razmještanje vojske na granici sa Sjevernom Korejom

"Kina s velikom pažnjom prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu i oduvijek je bila posvećena obezbjeđivanju mira", poručuju iz Pekinga
0 komentar(a)
Pjongjang, Sjeverna Koreja, studenti, Foto: AP
Pjongjang, Sjeverna Koreja, studenti, Foto: AP
Ažurirano: 12.04.2013. 08:53h

Kinesko ministarstvo nacionalne odbrane demantovalo je strane izvještaje da se vojska Kine razmješta na granici sa Sjevernom Korejom.

"Mi želimo mir a ne rat, smanjenje tenzija, dijalog a ne konfrontaciju"

"Ti izjveštaji nisu tačni. Kina s velikom pažnjom prati razvoj situacije na Korejskom poluostrvu i oduvijek je bila posvećena obezbjeđivanju mira i stabilnosti u sjeveroistočnoj Aziji", rekao je portparol tog ministarstva.

Pjongjang je u utorak preporučio svim stranim organizacijama, kompanijama i turistima u Južnoj Koreji da se spreme za evakuaciju, jer se situacija na Korejskom poluostrvu "približava termonuklearnom ratu".

Kina je pozvala na mir i dijalog na Korejskom poluostrvu, upozoravajući protiv eventualnog sukoba.

"Naš stav o situaciji na Korejskom poluostrvu je dosljedan. Mi želimo mir a ne rat, smanjenje tenzija, dijalog a ne konfrontaciju", poručio je u ponedjeljak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine i dodao da se Peking protivi svakoj akciji koja bi mogla da podrije mir i stabilnost na poluostrvu.

Bonus video: