Civili, namjerne žrtve rata u Siriji

U napadima vojske na jugu Sirije 57 mrtvih, među kojima i tridesetak građana. Civili na udaru sirijskih vazdušnih snaga, saopštio "Hjuman rajts voč", namjerno se bombarduju pekare i bolnice
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 16:03h

Najmanje 57 ljudi je poginulo u napadima sirijske vojske u okolini dva sela u južnoj sirijskoj provinciji Dera, saopštila je Opservatorija za ljudska prava. U napadima je poginulo 29 građana, 16 pobunjenika i 12 vladinih vojnika.

Vojnici iz obližnje kasarne noć su proveli u zasjedi i ujutro napali uporišta pobunjenika u selima El Sanamein i Gabageb, navodi Opservatorija.

Pobunjenici su nedavno preuzeli kontrolu nad dijelom juga Sirije u kojem se dogodio napad, u pojasu od 25 kilometara, od Jordana do granice sa Izraelom, na Golanskoj visoravni.

Sukob koji je ušao u treću godinu, odnosi sve više života civila, a Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" optužila je sirijski režim da pribjegava neselektivnim, a ponekad i namjernim vazdušnim napadima na civilno stanovništva.

"U tim napadima je od prošlog ljeta poginulo najmanje 4.300 ljudi", stoji u izvještaju ove organizacije.

U ovom dokumentu se ističe da sirijski borbeni avioni u sjevernim oblastima zemlje, gdje su vazdušni napadi svakodnevni, namjerno ciljaju na pekare, redove za hljeb i bolnice, prenosi AP.

"Cilj vazdušnih napada je izgleda da teroriše stanovništvo, naročito u oblastima koje drži opozicija, u kojima bi inače bilo prilično bezbjedno od svih efekata sukoba", ističe Ole Solvang iz HRV-a.

Solvang je predvodio tim "Hjuman rajt voča" koji je istražio 52 punkta u Sjevernoj Siriji, dokumentujući 59 nezakonitih napada sirijskih vazdušnih snaga, koji u većini slučajeva nisu imali nikakav vojni cilj, kao što su naoružane pristalice pobunjenika ili štabovi opozicije.

Sirijska opozicija sada kontroliše velike djelove sjeverne Sirije, a prošlog mjeseca je osvojila i prvi centar neke provincije - grad Raku.

Borci opozicionih snaga takođe, kao što je rečeno, kontrolišu djelove Alepa i neke ključne infrastrukturne punktove na istoku zemlje, uključujući naftna polja i brane na rijeci Eufrat.

Sa skorašnjim prilivom boljeg naoružanja iz inostranstva i druge strane pomoći, pobunjenici su ostvarili velike pomake i na jugu zemlje, osvojivši neke vojne baze i gradove u strateški važnom regionu između Damaska i granice sa Jordanom.

Superirorne vazdušne snage sirijske armije, međutim, predstavljaju stalnu prijetnju i ometaju napore da se u punoj mjeri uspostavi vlast opozicije na osvojenim teritorijama. Ti vazdušni napadi možda i najviše imaju za cilj da dokažu opoziciji kako neće biti u stanju da vlada, zaključuje Solvang.

Sirija glavna tema na dvodnevnom sastanaku G8 u Londonu

Na dvodnevnom skupu ministara inostranih poslova Grupe 8 (G8) u Londonu glavna tema je Sirija, u pokušaju da se pronađe zajednički jezik za okončanju višemjesečnih krvavih sukoba u toj bliskoistočnoj zemlji.

Američki državni sekretar Džon Keri će sa ministrima G8 danas nastaviti razgovore pošto su sirijski pobunjenici ponovo apelovali da dobiju oružje za borbu protiv sirijskih režimskih snaga.

Juče su vođeni razgovori sa pripadnicima sirijske Nacionalne opozicione koalicije i novoizabranim premijerom pobunjenika Hasanom Hitom i SAD "razmatra načine da se pojača pomoć sirijskim pobunjenicima", prenijela je agencija AFP.

Međutim, diskusija o Siriji, u Londonu, u sijenci je jučerašnje izjave čelnika sirijskog džihadistog Al Nusra fronta koji je obećao vjernost čelniku Al Kaide Ajmanu al Zavahiriju, što povećava strahove Zapada vezano za namjere da se naoružaju pobunjenici.

U Londonu se juče i danas održava sastanak G8 kojim predsjedava britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg i kome prisustvuju ministri inostranih poslova SAD, Rusije, Japana, Kanade, Francuske, Njemačke i Italije.

Tema sastanka je osim Sirije, Iran, Sjeverna Koreja, bezbjednost i stabilnost u sjevernoj i zapadnoj Africi i klimatske promjene.

Galerija

Bonus video: