Saudijke od sada smiju da voze bicikl, ali samo u krug

Državna religijska policija ohrabruje žene da sjednu na svoje bicikle, čak i na motorcikle
4 komentar(a)
biciklo, Foto: Shutterstock.com
biciklo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.04.2013. 14:11h

Saudijska religijska policija podstiče žene da voze bicikl, ali da ne idu nigdje: moraju da ostanu u okviru parka, pokrivene i u pratnji muškog rođaka.

"Pokrenite svoj bicikl" je politička parola koja se zauvijek vezuje za Normana Tebita i nezaposlene u Britaniji osamdesetih godina prošlog vijeka, ali da li će ona značiti nešto za Saudijsku Arabiju?

Državna religijska policija ohrabruje žene da sjednu na svoje bicikle, čak i na motorcikle.

Novine "Al-Yawm" objavile su vijest o ovom "oslobođenju na dva točka" kao nekoj vrsti povećanja prosvećenosti u tradicionalno mizoginom društvu. Obmana je u tome da žene, kojima je uvek bilo zabranjeno da voze bicikl ili motorcikl, sada mogu da idu samo na određena mjesta.

Zapravo, "neimenovani zvaničnik" koji je dao obavještenje dodao je da će ženama biti dozvoljeno da voze bicikl samo oko parkova i drugih "rekreativnih" površina. One će takođe morati da budu potpuno pokrivene u skladu sa islamskim običajima i moraće da budu u pratnji muškog rođaka – što najviše obesmišljuje slobodu koju su navodno dobile.

U stvarnosti, isključivo muško starateljstvo i ultrakonzervativno tumačenje islama dozvoljava ženama da koriste bicikl samo "za zabavu"

Ovo znači da je solo vožnja bicikla do recimo posla i dalje zabranjena za žene, kao što je i glasanje, mnogi sportovi i niz drugih aktivnosti koje spadaju u osnovna ljudska prava.

Od "Arapskog proleća" 2011. godina i toplog prijema Sare Atar, koja je postala prva saudijska atletičarka koja se takmičila na Olimpijskim igrama 2012. godine, stiče se utisak da ženska prava na Bliskom istoku doživljavaju izvjestan proboj.

U stvarnosti, isključivo muško starateljstvo i ultrakonzervativno tumačenje islama dozvoljava ženama da koriste bicikl samo "za zabavu", prema riječima zvaničnika koji je govorio za "Al-Yawm".

Drugim riječima, ako misle da negdje odu – što je najmanje od svega, kako predlaže Tebit, da bi recimo našle posao – bolje da to odmah zaborave!

Bonus video: