Džon Keri treći put na Bliskom istoku u dvije nedjelje

Državni sekretar SAD će obići sva trenutna svjetska žarišta sukoba. Naglask ove turneje je na sređivanju odnosa Palestine i Izraela
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.04.2013. 15:55h

Američki državni sekretar Džon Keri u nastojanju da pokrene izraelsko-palestinske mirovne pregovore danas ponovo kreće na Bliski istok koji je već dva puta posjetio u prethodne dvije nedjelje.

Keri danas putuje za Istanbul, prvu stanicu turneje tokom koje će obići šest zemalja u Evropi i na istoku Azije. Zatim putuje u Jerusalim gdje će se sastati s predsjednicima i premijerima Izraela i palestinskih vlasti.

Keri je već, zajedno s predsjednikom SAD Barakom Obamom, boravio na Bliskom istoku prošlog mjeseca a nedugo je zatim i sam posjetio taj region.

Iako se ne očekuje puno od nove Kerijeve posjete Bliskom istoku, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres, njegove diplomatske aktivnosti predstavljaju najpostojanije napore Obamine administracije za okončanje šestodecenijskog sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Keri će vjerovatno nastojati da podstakne mjere za izgradnju povjerenja između dvije strane, pošto pregovarači i analitičari ocjenjuju da su u ovom trentuku male šanse za napredak po ključnim pitanjima.

Državni sekretar SAD bi mogao imati više uspjeha u ubjeđivanju turskog državnog vrha da nastavi popravljanje odnosa s Izraelom. Turska i Izrael su ranije smatrani saveznicima, ali je njihov odnos pogoršan poslije napada izraelskih komandosa 2010. na turske brodove koji su nosili humanitarnu pomoć za pojas Gaze, kada je stradalo osam Turaka i jedan američko-turski državljanin.

Keri će u Turskoj s premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati i o naporima za zaustavljanje nasilja u susjednoj Siriji, gdje već dvije godine bjesni građanski rat.

Tokom predstojeće turneje, koja se završava 15. aprila, Keri će pojsetiti i Veliku Britaniju, Južnu Koreju, Kinu i Japan, gdje će naglasak biti na nuklearnom programu Sjeverne Koreje i rastu tenzija na Korejskom poluostrvu.

Bonus video: