Nema dogovora u razgovorima Irana i šest zemalja

Pregovarači sa Zapada zahtijevaju da Teheran zatvori postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordo i da nekoj stranoj zemlji isporuči zalihe obogaćenog uranijuma
0 komentar(a)
Iran, nuklearni program, Foto: Rojters
Iran, nuklearni program, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.04.2013. 16:08h

Iran i šest svjetskih sila u posljednjoj rundi pregovora u Kazahstanu o spornom nuklearnom programu Teherana nisu postigli dogovor, izjavila je danas šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Ešton je navela da su dvodnevni razgovori u Almatiju iznijeli na vidjelo da se "dvije strane suštinski ne slažu".

Šest zemalja - SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka - traže od Irana da obustavi obogaćivanje uranijuma na najviši stepen i da postojeće zalihe uskladišti, u strahu da bi Teheran mogao da ga preusmjeri i od proizvodnje nuklearnog goriva pređe na pravljenje materijala koji može da posluži za jezgro nuklearne bojeve glave.

Iran insistira da ima pravo da obogaćuje uranijum, ali, takođe, navodi da nije zainteresovan da ga iskoristi za nuklearno oružje. Teheran želi veće ublažavanje sankcija od onog koje je ponudila šestorka da bi učinio bilo koji ustupak po pitanju svog nuklearnog programa.

Razgovori u Kazahstanu počeli su juče, da bi ubrzo zapali u teškoće, jer su izbila na vidjelo neslaganja dvije strane. Uoči nastavka pregovora, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnju politiku Ketrin Ešton koja vodi pregovore, imala je odvojeni sastanak s glavnim iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem.

Kako se saznaje iz iranskih izvora, na sastanku je bilo riječi o detaljima u vezi s pregovorima i o tome na koji način ih treba nastaviti. Iran nije pružio "jasan i konkretan odgovor" na ponudu šest zemalja, već je ponudio verziju svog predloga koji ni u ranijim pregovorima nije prihvaćen.

Pregovarači sa Zapada zahtijevaju da Teheran zatvori postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordo, za koje se vjeruje da je van domašaja u slučaju vojne intervencije, i da nekoj stranoj zemlji isporuči zalihe obogaćenog uranijuma od 20 odsto.

Bonus video: